EU: zwarte lijst voor illegale vissers

De EU-ministers van Visserij proberen het vandaag eens te worden over een pakket maatregelen om de illegale visvangst tegen te gaan....

Schepen die worden betrapt op het overtreden van de regels, kunnen terechtkomen op een zwarte lijst. Zij mogen dan twee jaar geen vis meer aan land brengen in de EU. Ook landen die knoeien met het uitgeven van certificaten waaruit blijkt dat de vis legaal gevangen is, kunnen op een zwarte lijst worden geplaatst.

Volgens de Europese Commissie zijn de maatregelen nodig om paal en perk te stellen aan de illegale, niet-aangemelde en ongereguleerde visserij (IUU).

De Commissie schat dat er jaarlijks voor ongeveer tien miljard euro aan illegale vis wordt verhandeld op de wereldmarkt. Daarbij gaat het om vissoorten waarvoor vangstquota gelden of bijvoorbeeld ondermaatse vis.

Volgens de Commissie levert dat oneerlijke concurrentie op, omdat een deel van die illegaal gevangen vis in de EU terechtkomt, waar de vissers zich aan strenge regels moeten houden.

Aanvankelijk wilde de Commissie dat de IUU-verordening de lidstaten ook strafrechtelijke sancties zou voorschrijven. Volgens de Commissie treden sommige landen nu nog veel te slap op tegen overtreders.

Veel lidstaten bleken echter bezwaren te hebben tegen het voorschrijven van strafrechtelijke sancties, omdat zij dat als een nationale aangelegenheid zien.

Vorig jaar bepaalde het Hof van Justitie in Luxemburg ook dat de Commissie niet de bevoegdheid heeft zich te bemoeien met de strafmaat.

Sommige landen betogen ook dat het intrekken van vergunningen vaak beter werkt dan het opleggen van boetes. ‘Vroeger zeiden de vissers: ‘Het laatste trekje is voor de rechter.’ Kortom, ze waren niet bang voor boetes. Maar als ze hun vergunning kwijtraken, komt dat veel harder aan’, zegt een specialist. In het uiteindelijke voorstel staat nu alleen dat de straffen voldoende afschrikwekkend dienen te zijn.

De milieuorganisatie Pew Environment Group is positief over de voorstellen, maar volgens Matt Gianni van Pew is het van belang dat de maatregel niet alleen voor schepen uit derde landen, maar ook voor schepen uit de EU-landen gaat gelden.

Gianni wijst erop dat er buiten de regels om veel kabeljauw uit de Oostzee wordt gevist. Vooral Poolse vissersschepen zouden zich volgens hem schuldig maken aan het ontduiken van de visquota. ‘De Poolse autoriteiten doen veel te weinig om toezicht te houden op het naleven van de visserijregels’, zegt hij.

Volgens Gianni nemen Spaanse vissersschepen een groot deel van de illegaal gevangen Antarctische diepzeeheek voor hun rekening. Om de bestaande EU-regels te omzeilen, varen zij vaak onder vlaggen van landen als Togo of Belize.

Nederland voelt er echter niets voor dat de IUU-verordening ook voor EU-schepen gaat gelden, omdat die al onder de Europese controleverordening vallen.

In het uiteindelijke voorstel is gekozen voor een tussenoplossing.

De afspraak is dat de maatregelen uiteindelijk ook in de Europese controleverordening zullen worden opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden