EU wordt strenger voor kredietbeoordelaars

De Europese Commissie gaat de duimschroeven voor kredietbeoordelaars aandraaien. De kredietbureaus, die de risico’s van financiële producten in kaart brengen, worden gezien als medeveroorzakers van de kredietcrisis die vorig jaar ontstond in de Verenigde Staten....

Dit zei Charlie McCreevy, de Eurocommissaris voor marktwerking, maandag in Dublin in een toespraak. Al bij het uitbreken van de kredietcrises in de bankensector heeft de Europese Commissie (EC) gezegd de rol van de kredietbeoordelaars, zoals Standard & Poor’s (S & P) en Moody’s, te willen onderzoeken.

McCreevy gelooft niet langer in zelfregulering. De eigen code van de kredietbureaus noemde hij tandeloos.

De aandacht van de Commissie gaat vooral uit naar de mogelijke belangenconflicten bij kredietbeoordelaars. Banken die een product op de markt brengen, betalen een kredietbeoordelaar voor het geven van een beoordeling. Die is van belang bij de verkoop. Kredietbeoordelaars adviseren banken ook bij het ontwikkelen van complexe producten.

Doordat kredietbeoordelaars zowel advies geven als producten beoordelen, ontstaat een belangenconflict. Een van de manieren dit conflict te vermijden, is het losknippen van de adviesafdeling.

De kritiek op kredietbeoordelaars ontstond toen ze aan pakketten hypotheken de hoogste kredietwaardigheid (AAA) hadden gegeven. Die pakketten met hypotheken bleken veel riskanter dan deze beoordeling deed vermoeden. Delen van deze hypotheekportefeuilles bestonden uit leningen aan Amerikanen met lage inkomens. Toen de rente steeg, konden ze hun verplichtingen niet meer nakomen. Hierdoor daalden de waarde van de hypotheekportefeuilles veel harder dan ooit gedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden