EU wil saneren als economie aantrekt

De lidstaten van de Europese Unie moeten hun begroting direct op orde brengen zodra de economie aantrekt. Uitstel van pijnlijke bezuinigingen wordt dan niet geduld, beloofden de EU-ministers van Financiën vrijdag.

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

‘Je kunt niet schulden met schulden bestrijden. Geld in de economie pompen kan een beperkte periode, niet voor de lange termijn’, zei de Luxemburgse minister Juncker. Volgens staatssecretaris De Jager (Financiën) is ‘iedereen het eens over een snelle terugkeer van gezonde overheidsfinanciën’.

Het financieringstekort van vrijwel alle EU-landen zit inmiddels boven de 3 procent, het plafond volgens het stabiliteitspact. De economische crisis leidt tot tegenvallende belastinginkomsten terwijl de uitgaven (uitkeringen, herstelplannen) stijgen. Om de hardheid van de euro te beschermen moeten de eurolanden hun tekort naar 0 procent terugdringen.

De ministers maakten duidelijk dat zij die afspraak serieus nemen. Zij steunden het tijdpad dat de Europese Commissie aan Griekenland, Ierland, Spanje en Frankrijk oplegde om hun tekorten aan te pakken.

Nederland heeft nog geen aanbeveling van de Commissie gekregen. Het kabinet besloot onlangs vanaf 2011 te bezuinigen, mits de economie dan groeit. België zal in 2015 het begrotingstekort hebben weggewerkt.

Reynders en Juncker toonden zich ontstemd over de OESO-lijst waarop de twee landen als semi-belastingparadijs worden neergezet. Luxemburg en België informeren andere belastingsdiensten niet over rentebetalingen aan buitenlandse spaarders. België gaat dat met ingang van volgend jaar wel gaat doen.

De Jager zei dat de afgelopen drie maanden 317 Nederlanders vrijwillig hun zwarte spaartegoeden hebben opgebiecht, goed voor 70 miljoen euro aan extra belastinginkomsten. Er bevindt zich volgens hem minstens 7 miljard euro Nederlands spaargeld bij banken in Zwitserland, Luxemburg en België.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (ANP) Beeld
Staatssecretaris Jan Kees de Jager (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden