EU wil langer bevallingsverlof

Het zwangerschapverlof in de Europese Unie moet worden verlengd van minimaal veertien naar achttien weken. De vrouw beslist daarbij wanneer ze dat verlof opneemt: deels voor of helemaal na de geboorte van het kind....

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

De voorstellen die de Europese Commissie vrijdag presenteerde, betekenen een verruiming van de verlofregeling in Nederland. Momenteel heeft een Nederlandse recht op zestien weken, waarvan minimaal vier weken voor de bevalling moeten worden opgenomen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op de Commissievoorstellen af te wijzen. Vakcentrale FNV steunt de voornemens.

Volgens verantwoordelijk eurocommissaris Spidla (Werkgelegenheid, Sociale Zaken) is vier weken extra zwangerschapsverlof noodzakelijk om meer vrouwen aan het werk te houden. Nu werkt 65,5 procent van de vrouwen, bij de mannen ligt dat op 91,7 procent. ‘Het krijgen van kinderen gaat bij vrouwen vaak ten koste van hun inkomen en carrièremogelijkheden’, aldus Spidla.

De Commissie bepleit verder dat vrouwen tijdens hun zwangerschapverlof hun salaris gewoon doorbetaald krijgen. In Nederland is dat al zo, in verschillende andere EU-landen niet.

Ook krijgen vrouwen als het aan de Commissie ligt een betere ontslagbescherming tijdens de zwangerschap. Verder wordt het recht ingevoerd om bij terugkeer de werkgever om flexibele werktijden te vragen. De werkgever mag dat overigens weigeren. De voorstellen van de Commissie moeten nu door de EU-lidstaten en het Europees parlement worden goedgekeurd.

Spidla kondigde aan dat op de langere termijn de Commissie ook de mogelijkheden voor vaderschapverlof, adoptieverlof en zorgverlof wil verbeteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden