EU werkt aan plan-B: schade Grieks bankroet beperken

Blijft een vergelijk zaterdag uit, dan ziet het er somber uit voor de Grieken. Niettemin lijken de verschillen overbrugbaar, maar wie doet de eerste concessie?

IMF-chef Lagarde poseert in Brussel te midden van de ministers van Financiën Padoan (Italië), Dijsselbloem (Nederland), Noonan (Ierland) en Sapin (Frankrijk). Beeld EPA

Zaterdag moet er een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters liggen. Lukt dat niet dan zetten de overige landen het plan-B in gang dat de schade van een Grieks faillissement voor de rest van de eurozone moet minimaliseren.

Bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en premier Rutte maakten hun Griekse collega Tsipras donderdagavond duidelijk dat hun geduld op is. 'Het spel is bijna voorbij. Het is tijd dat Griekenland nu ja zegt tegen de voorstellen van de geldschieters', concludeerde ook EU-president Tusk tijdens de Europese topontmoeting van de regeringsleiders, zo blijkt uit een vertrouwelijk verslag van de EU-top.

'Nog een groot gat met de Grieken'

Hoe ging het eraan toe aan de onderhandelingstafel in Brussel gisterenavond? De Volkskrant hield een liveblog bij. Lees het hier terug.

Spoed

Ligt er zaterdag geen akkoord, dan moeten de leiders van de eurolanden in spoed bijeenkomen. 'Niet meer om te onderhandelen maar om de volgende stappen te bespreken', aldus Rutte. Hij kreeg bijval van de Oostenrijkse kanselier Faymann. In een apart overleg van de christen-democratische leiders voorafgaand aan de EU-top liet Merkel weten dat er een deal moet zijn voor de financiële markten maandag opengaan.

Volgens betrokkenen is het plan-B erop gericht eventuele problemen voor andere zwakkere eurolanden (Portugal, Cyprus, Italië) te voorkomen. Mochten de markten hun pijlen op deze landen richten, dan zou de ECB grootschalig staatsobligaties kunnen opkopen. Plan-B bestaat feitelijk uit meerdere plannen, onder andere ook om eventuele humanitaire noodhulp aan Griekenland te verstrekken.

Dossier Griekenland

Lees alles over de moeizame onderhandelingen met Griekenland in ons uitgebreide dossier.

Overbrugbare verschillen

Na vier Eurogroepen (vergadering ministers van Financiën eurozone) en een eurotop (regeringsleiders) in één week over Griekenland zonder resultaat, is de frustratie groot aan alle kanten. Donderdagmiddag probeerde Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem opnieuw met zijn Griekse collega Varoufakis tot een vergelijk te komen. Die wees echter de voorstellen van de trojka (Europese Commissie, ECB, IMF) af en kwam op de valreep met een tegenvoorstel dat weer door de geldschieters te licht werd bevonden.

Op papier lijken de verschillen overbrugbaar. Zo vraagt de trojka 1,8 miljard euro meer btw-opbrengst en is Athene nu bereid tot bijna 1,7 miljard te gaan. Verder wil Athene de pensioenhervorming iets verzachten en langzamer invoeren, halveert het de voorgestelde defensiebezuiniging (geen 400 maar 200 miljoen) en trapt het op de rem bij verdere privatiseringen. Volgens een nauw betrokken Commissie-ambtenaar zijn deze tegenstellingen geen Grexit (vertrek Griekenland uit de eurozone) waard en moet een akkoord snel op tafel kunnen liggen.

Minister Varoufakis. Beeld EPA

Beu

De ministers van Financiën zijn de opstelling van Tsipras en Varoufakis echter beu. Ze beschuldigen beide politici van 'terugonderhandelen', het steeds opnieuw terugkomen van eerder gesloten compromissen. Daarnaast maakten de Duitse, Finse en Oostenrijkse ministers duidelijk dat zij de trojkavoorstellen niet stevig genoeg vinden. Ook Rutte waarschuwde voor afzwakking van deze plannen.

Vandaag wordt er op ambtelijk niveau verder onderhandeld met Griekenland, zaterdag komen naar verwachting de ministers van Financiën opnieuw bijeen voor mogelijk de laatste poging om een akkoord te bereiken. Alleen dan krijgt Athene de resterende 7,2 miljard euro van twee eerder toegekende leningen. Zonder dat geld kan Griekenland komende maanden zijn schulden aan het IMF en de ECB niet afbetalen en wacht een faillissement.

Beeld epa
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden