EU waarschuwt: we zullen 'keihard terugslaan' als VS heffingen doorzetten

De Europese commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, heeft woensdag gewaarschuwd dat de EU keihard zal terugslaan als de Verenigde Staten invoerheffingen op Europees staal en aluminium invoeren. 'De Amerikaanse heffingen bedreigen duizenden banen in Europa. Die schade zullen we gaan verhalen', zei ze dreigend.

EC-voorzitter Juncker (m) sprak maandag met de directeuren van ArcelorMittal, één van de grootste staalproducenten ter wereld, over de plannen van de Amerikaanse president Trump. Beeld epa
EC-voorzitter Juncker (m) sprak maandag met de directeuren van ArcelorMittal, één van de grootste staalproducenten ter wereld, over de plannen van de Amerikaanse president Trump.Beeld epa

De Europese Commissie is druk doende een lijst van Amerikaanse exportgoederen op te stellen waar de EU op haar beurt importheffingen op instelt. Op die lijst staan onder meer producten als pindakaas, sinaasappelsap, whiskey, kauwgum, tabak, T-shirts, cosmetica en beddengoed. Commissievoorzitter Juncker sprak eerder al over heffingen op Harley Davidson-motoren, bourbon en Levi's-spijkerbroeken.

Ook zal de EU een klacht indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), als president Trump vasthoudt aan zijn protectionistische plannen. De WTO kan de Amerikanen strafmaatregelen opleggen als de importheffingen strijdig zijn met internationale handelsverdragen. Achttien WTO-lidstaten, waaronder China, uitten woensdag ook hun bezorgdheid over een mogelijke handelsoorlog. Canada, Turkije, Rusland, Zuid-Korea, Japan, Mexico, India en Brazilië waarschuwen voor een lawine aan handelsbelemmeringen over en weer. Philip Lowe, de president van de centrale bank van Australië, sprak over 'slechte politiek en een betreurenswaardig voornemen'. Woensdag meldde het Witte Huis een uitzondering te maken voor buurlanden Mexico en Canada, en mogelijk ook 'andere landen'.

De lik-op-stuk-lijst van Amerikaanse producten die de EU met importheffingen wil belasten, vertegenwoordigt een exportwaarde van 2,8 miljard euro, zei Malmström. Dat is ruim 1 procent van de 250 miljard euro aan goederen die de EU jaarlijks uit de VS importeert. De lijst die Malmström heeft opgesteld zal de komende dagen worden besproken met de 28 lidstaten. Daarna zal de lijst zo snel mogelijk bekend worden gemaakt, opdat de Europeanen in de woorden van Malmström 'ter voorbereiding hun whiskey-inname alvast kunnen aanpassen'.

Economische schade

President Donald Tusk van de Europese Raad zei woensdag dat handelsoorlogen 'slecht zijn en gemakkelijk kunnen worden verloren', een verwijzing naar de tweet waarin president Trump stelde dat handelsoorlogen 'goed zijn en gemakkelijk kunnen worden gewonnen'.

Volgens het economisch bureau van ING zal een handelsoorlog tussen de EU en de VS erg schadelijk zijn voor Amerikaanse economie. Wederzijdse importheffingen zullen de Amerikaanse economie de komende twee jaar 0,4 procentpunt groei kosten, denken de economen van de bank. Ook de EU komt er niet schadevrij vanaf: het bruto binnenlands product van de Europese Unie zal door zo'n handelsconflict 0,3 procentpunt lager uitvallen.

Trump zaait kiem voor mondiale handelsoorlog (+)
Met zijn plannen voor importheffingen op staal en aluminium heeft Donald Trump de kiem gezaaid voor een mondiale handelsoorlog. Wat hebben de VS te winnen?

Directeur Tata Steel ongerust over Trumps importheffing: 'Amerikanen kunnen ons staal niet eens maken'
President Donald Trump heeft ergernis van handelspartners gewekt met de aankondiging van importheffingen op aluminium en staal. Zo is Amerika voor Tata Steel in IJmuiden de tweede thuismarkt. Directeur Theo Henrar maakt zich zeer zorgen over de plannen van president Trump voor een importheffing en zal de komende weken alles in het werk stellen om dat te voorkomen. 'We moeten dit niet uit de hand laten lopen. Dan zijn er alleen maar verliezers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden