EU: voorlopig geen militairen naar Congo

De EU stuurt voorlopig geen militairen naar Congo. De meeste lidstaten verwachten meer van diplomatieke inspanningen om de strijd tussen de rebellen en regeringsleger te beëindigen.

Dit weekeinde spreken ze met de Congolese president Kabila, rebellenleider Nkunda en president Kagama van buurland Rwanda, die de opstandelingen helpt. Kouchner pleitte eerder voor een militaire EU-missie van 1.500 mensen die de VN- troepenmacht Monuc in Congo zou ondersteunen om het geweld te stoppen.

Weinig enthousiasme
Tijdens een bijeenkomst van de EU-lidstaten vrijdag bleek weinig enthousiasme voor dit Franse initiatief. Duitsland en Groot-Brittannië distantieerden zich direct, ook Nederland is niet overtuigd. Naast Frankrijk steunt alleen België het plan voor een Europese troepenmacht in Congo. Minister De Gucht (Buitenlandse Zaken) sprak over een missie van twee- à drieduizend militairen, een ommezwaai in de huidige defensiestrategie.

Na de dood van tien Belgische militairen in Rwanda in 1994 besloot het parlement nooit meer Belgische troepen in te zetten in oud-koloniën zoals Congo. Eurocommissaris Louis Michel (humanitaire zaken), die de presidenten Kagame en Kabila gisteren en eergisteren sprak, riep vrijdag op tot een regionale conferentie in Nairobi, met deelname van alle Congolese betrokkenen en de buurlanden van Congo, om een structurele oplossing voor het conflict te vinden.

In Congo heeft VN-organisatie Unhcr vrijdag alarm geslagen over het lot van 50 duizend Congolezen die verbleven in ontheemdenkampen bij het door de rebellen ingenomen Rutshuru. Drie kampen zijn verlaten en platgebrand, maar de bewoners zijn onvindbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden