EU verdubbelt steun aan Oost-Europa

De Europese Unie legt meer geld opzij voor Oost-Europese landen die door de economische crisis in betalingsproblemen raken.

Van onze correspondent Bert Lanting

Op hun top in Brussel besloten de EU-leiders het bedrag dat voor die landen beschikbaar is, te verdubbelen tot 50 miljard euro.

Solidariteit

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, is het besluit een teken van de solidariteit tussen de EU-landen. Aan dat gevoel van solidariteit bestond de afgelopen tijd wel enige twijfel in de Oost-Europese landen, waarvan sommige met enorme financiële problemen te kampen hebben.

De Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány waarschuwde zelfs voor een nieuw ‘IJzeren Gordijn’ als de ‘oude’ EU-landen de nieuwkomers niet te hulp zouden schieten. Maar zijn voorstel voor een steunfonds van 190 miljard euro werd begin deze maand door de EU-leiders verworpen. Ook sommige Oost-Europese landen waren tegen.

Oost-Europese diplomaten constateerden dat Hongarije nu toch zijn zin heeft gekregen, al is het op een andere manier. Hongarije en Letland hebben al voor ongeveer 10 miljard euro uit de EU-pot gekregen, maar mogelijk zullen ze opnieuw bij de EU moeten aankloppen.

Verwacht wordt dat ook Roemenië een beroep op het fonds zal doen.

Reserves

De EU-leiders willen ook het Internationaal Monetair Fonds meer geld geven om de crisis te bestrijden. De bedoeling is dat de landen van G-20 op de komende top in Londen afspreken om de reserves van het Internationaal Monetair Fonds te verdubbelen tot 500 miljard euro.

Volgens staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken is de EU bereid daarvan 75 miljard voor haar rekening te nemen. ‘De EU blijft zeker niet achter bij Japan’, stelde hij vast.

Japan zegde eerder een bedrag van 100 miljard dollar voor het IMF toe.

Op de bijeenkomst van de G-20, waaraan ook Nederland meedoet, zal de EU ook aandringen op strengere regels voor het toezicht op de financiële markten.

Financiële prikkels

Barroso zei niet te verwachten dat dat veel problemen zal opleveren met de Verenigde Staten, die meer de nadruk leggen op financiële prikkels dan strenger toezicht. ‘Het grootste probleem zal van landen als China komen die niet gewend zijn samen met anderen regels op te stellen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden