EU verbiedt ongezonde chemische stoffen

De Europese Unie gaat vele onveilige en ongezonde chemische stoffen verbieden in dagelijkse producten, zoals zeep en verf. Het Europees Parlement heeft woensdag met grote meerderheid ingestemd met een compromisakkoord met de EU-landen daartoe....

ANP

De industrie moet ongeveer 30.000 stoffen aanmelden en hiervan ruim 10.000 grondig laten testen. Stoffen die schadelijk zijn, moeten verboden worden. De meeste van deze stoffen zijn nooit eerder grondig bekeken op hun gevolgen voor gezondheid of milieu. Brussel vermoedt dat hier de oorzaak ligt van het groeiend aantal allergieën en afnemende vruchtbaarheid van mensen.

De procedure van het testen en autoriseren van de stoffen gaat meer dan tien jaar duren. De EU heeft voor dit werk een nieuw agentschap opgericht in Hensinki.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg beschermt het bereikte compromis amper de volksgezondheid en het milieu en levert het vooral vrijblijvende plannenmakerij op.

De socialistische fractie meent juist dat de Europese Unie nu de meest ambitieuze regels heeft voor chemische stoffen.

De nieuwe wet op chemische stoffen is een van de omvangrijkste in de Europese Unie. De parlementsleden hadden ongeveer vijfduizend wijzigingsvoorstellen ingediend. Het bedrijfsleven lag aanvankelijk dwars, uit vrees voor miljarden euro's kostende testprocedures.

Een compromisvoorstel twee weken geleden beperkte de kosten, hoewel onderhandelaarster Ria Oomen (CDA) van de christendemocratische fractie graag meer bureaucratie uit de regels had willen schrappen.

De milieubeweging reageerde woensdag gematigd enthousiast op het besluit. 'Het voorstel is een eerste bescheiden stap naar een nieuwe aanpak van chemische stoffen', zo reageerden het WNF, Greenpeace en de Europese Milieudefensie. 'Maar er zitten veel gaten in de wetgeving waardoor er nog steeds stoffen toegestaan worden die kanker en aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken.'

De branchevereniging van de Europese Chemische Industrie Cefic betreurde woensdag dat in het compromis nog enkele onnodige vereisten zijn toegevoegd aan de vergunningsprocedure. De organisatie belooft echter constructief mee te werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden