EU-top wil belastingfraude aanpakken

Het streven naar een Europese aanpak van belastingontduiking staat centraal op de eendaagse top van regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen woensdag. Deze keer geen nachtelijke vergadering voor onder anderen premier Mark Rutte. Om 17 uur moet het overleg onder leiding van EU-president Herman Van Rompuy weer afgelopen zijn, zo is op te maken uit diens uitnodigingsbrief.

EU-president Herman Van Rompuy. Beeld epa
EU-president Herman Van Rompuy.Beeld epa

Europarlementariërs vrezen een tandeloze en besluitloze top. Zij riepen de EU-landen dinsdag in een debat dan ook op om echt wat te gaan doen aan belastingontduiking en belastingfraude. Zij willen dat de landen het verlies aan belastinginkomsten tegen 2020 gehalveerd hebben.

Jaarlijks lopen de EU-landen naar schatting 1000 miljard euro mis door belastingontduiking en fraude met belastingen. 'Hoe kunnen we aan eerlijke huishoudens en ondernemingen, die het gevoel hebben dat ze door bezuinigingsmaatregelen worden uitgeknepen maar wel eerlijk belasting betalen, uitleggen dat er anderen zijn die bewust belasting ontduiken?', aldus de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. HIj roept de lidstaten dan ook op om concrete maatregelen te nemen.

Van Rompuy heeft als voorzitter van de vergadering het onderwerp op de agenda gezet. Recentelijk doken nieuwe rapporten op over belastingparadijzen waar rijke Europeanen hun geld stallen om zo belasting te ontlopen.

Dwarsliggers
De lidstaten zullen zich waarschijnlijk uitspreken voor de automatische uitwisseling van gegevens van spaarders die in andere landen rekeningen hebben. De leiders zullen dwarsliggers als Oostenrijk oproepen om de EU-regels over te nemen.

Door geld in andere landen te stallen, proberen EU-burgers te voorkomen dat ze in hun eigen land belasting moeten betalen. Vijf landen willen de automatische uitwisseling bovendien uitbreiden tot winsten via dividenden of royalty's. Ook Nederland is hier voorstander van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden