EU stuurt eigen inspectieteam naar Brabants pestgebied
De Europese Commissie wil weten hoe het kan dat Nederland met varkenspest besmette varkens naar Italië heeft geëxporteerd. Ze neemt geen genoegen met de officiële Nederlandse verklaring dat er 'niets illegaals' is gebeurd en besloot daarom gisteren niet alleen het exportverbod van Nederlandse varkens met een week te verlengen, maar...
Van onze verslaggevers
EINDHOVEN/BRUSSEL
Tientallen boeren in en rond de besmettingshaard Venhorst kennen het antwoord dat de commissie zoekt allang: hun tamtam was sneller dan de Haagse regelgeving.
Voordat het ministerie van Landbouw op 4 februari 's middags om vier uur een vervoersverbod afkondigde in Venhorst en omgeving, bleken daar al tientallen boeren op de hoogte van het dreigende verbod. Zij hebben in allerijl hun dieren naar verondersteld veiliger gebied gebracht, zo blijkt.
Een varkensboer net buiten Venhorst: 'Er was die ochtend een intensief telefoon- en faxverkeer. Zelfs ik wist om twaalf uur via de fax al dat er varkenspest was geconstateerd. Er is massaal gereden.' Een andere ingewijde: 'Ja er was paniek die ochtend. Er zijn diezelfde dag nog veel dieren weggebracht.'
Volgens het ministerie van Landbouw zijn de Italiaanse varkens 'op de ochtend voor het vervoersverbod inging' uit het gebied weggebracht en was het transport daarom niet illegaal. Het was waarschijnlijk wel een van de paniektransporten van die ochtend. Niet illegaal, maar wel met de mogelijkheid dat besmette dieren werden vervoerd. Pas op 10 februari besloot Nederland dat ook dieren die ooit in het besmette gebied waren geweest, niet meer geëxporteerd mochten worden. Maar toen waren de Venhorster biggen al in Italiëe.
Italiëe eiste gisteren in het Permanent Veterinair Comite (PVC) van de EU niet alleen een exportverbod voor varkens maar voor alle varkensvlees. Tot opluchting van de Nederlandse delegatie ging het PVC daar niet op in. Zo'n algeheel exportverbod is de grote angst van de Nederlandse varkenssector. Er gaat jaarlijks 821 duizend ton geslacht varkensvlees naar het buitenland.
De boerenorganisatie LTO toonde zich gisteren zelfs opgelucht met een eenvoudige verlenging van het exportverbod. 'Als zo'n algehele exportverbod erdoor komt, hebben we pas echt een gigantisch economisch probleem', zei de boerenbond. Inmiddels heeft Spanje uit voorzorg ook honderden varkens afgemaakt die net voor het exportverbod uit Nederland zijn geïmporteerd. Nieuwe gevallen van varkenspest in het buitenland zijn sinds maandag nog niet gemeld. In Nederland zijn nu 26 bedrijven besmet.