EU scherpt regels visserij aan

Vissers mogen de komende twee jaar minder diepzeevissen vangen, maar toch iets meer dan de Europese Commissie had voorgesteld. Ministers van Visserij van de EU-landen hebben geplande beperkingen dinsdag iets afgezwakt....

ANP

Diepzeevissen als bepaalde soorten haaien, de slijmkopvis of de zwarte kousenbandvis zijn erg kwetsbaar voor overbevissing. De soorten planten zich extreem langzaam voort, omdat ze in de kou en het donker leven.

De Europese Commissie wilde de vangst in drie jaar met 15 tot 33 procent verminderen. Op aandringen van EU-landen is voor sommige soorten een lager percentage afgesproken of een iets langere periode. Zo gaat de vangstbeperking voor diepzeehaaien van drie naar vier jaar.

Voor het eerst hebben landen rond de Middellandse Zee afgesproken de visserij te beperken. Soorten als zwaardvis, heek en inktvissen gaan snel in aantal achteruit in de Middellandse Zee. De landen besloten onder meer tot een minimummaat voor vis die aan land wordt gebracht.

Drijfnetten worden binnen twee jaar verboden: in de kilometerslange netten om bijvoorbeeld tonijn te vangen raken te veel dolfijnen verstrikt. De Middellandse Zeelanden hebben niet besloten tot vangstlimieten, zoals wel geldt voor de Noordzee.

Alle vissers in de Europese Unie moeten in de toekomst een elektronisch logboek gaan bijhouden. De vissers moeten de elektronische gegevens dagelijks doorsturen naar de inspectiediensten.

De plicht gaat over twee jaar in voor grotere schepen, over drie jaar voor kleinere vissersschepen. Brussel is bereid de apparatuur mee te betalen. Nederland is erg voor het elektronische logboek. Het vermindert de administratieve lasten fors: het scheelt per jaar enkele dagen schrijfwerk voor de visser.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden