EU rekt begrotingsregels maximaal op om groei te stimuleren

EU-landen moeten de Europese begrotingsregels maximaal oprekken om met nieuwe investeringen en hervormingen hun economieën aan te jagen.

De Italiaanse premier Renzi en de Franse president Hollande ijverden afgelopen weken voor grotere flexibiliteit.Beeld epa

Het Stabiliteitspact waarin de begrotingsdiscipline is vastgelegd blijft ongewijzigd, maar de interpretatie ervan dient te worden versoepeld. Dat blijkt uit de ontwerpverklaring waar de Europese regeringsleiders naar verwachting vandaag mee instemmen. De grotere flexibiliteit is een overwinning voor de nieuwe Italiaanse premier Renzi die daar - samen met de Franse president Hollande - afgelopen weken voor ijverde.

Ommezwaai
Betrokken diplomaten betitelen de ontwerpverklaring - hoe voorzichtig ook geformuleerd - als een 'ommezwaai'. Volgens deze diplomaten kunnen de leiders zich niet langer doof houden voor de onvrede in veel lidstaten over de zware bezuinigingen en hervormingen van de laatste jaren. 'Het Stabiliteitspact moet slimmer, moet antwoord geven op de noden van de burgers. Die hebben behoefte aan banen en welvaart.'

De ontwerptekst hamert op de bestaande flexibiliteit van het pact en vooral hoe die gebruikt zou moeten worden. Ook staat er dat bezuinigen de economische groei niet mag schaden. Hervormingen die op korte termijn geld kosten maar daarna geld opleveren, worden aangemoedigd. De werkloosheid in de eurozone bedraagt bijna 12 procent, in Spanje en Griekenland zit een kwart van de beroepsbevolking zonder baan.

Effecten
Eind dit jaar moet de nieuwe Europese Commissie aangeven wat de effecten zijn geweest van de onder druk van de crisis aangescherpte begrotingsdiscipline en waar verandering is vereist. Een heikele operatie voor de nieuwe Commissaris van Economische en Monetaire zaken, mogelijk minister Dijsselbloem van Financiën. Beoogd Commissievoorzitter Juncker pleit al langer voor een soepeler interpretatie van het Stabiliteitspact.

Onder het huidige pact is een tijdelijke afwijking van de begrotingsregels alleen toegestaan als een land ingrijpende hervormingen in de zorg, het pensioenstelsel of de arbeidsmarkt doorvoert die de overheidfinanciën verbeteren.

Renzi en Hollande stellen voor overheidsinvesteringen in wegen, havens, digitale en energienetwerken, alsook uitgaven voor militair materieel niet langer mee te tellen bij het financieringstekort en de staatsschuld. Daarmee kunnen ze meer uitgeven voor banengroei zonder beboet te worden door Brussel.

Beoogd Commissievoorzitter Juncker pleit al langer voor een soepeler interpretatie van het Stabiliteitspact.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden