EU-parlement stelt stemming over TTIP uit

Het Europees Parlement in Straatsburg stemt woensdag nog niet over het geplande vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP). De afgevaardigden besloten de stemming uit te stellen omdat er te veel wijzigingsvoorstellen zijn, zo is dinsdagmiddag door het parlement bekendgemaakt.

Een demonstratie tegen TTIP, afgelopen dinsdag tijdens de G7-top in München.Beeld getty

De grootste fractie van christendemocraten en de liberale fractie zien vooral voordelen bij een TTIP: economische groei en dus meer banen en goedkopere producten en diensten door het wegvallen van handelsbelemmeringen.

De linkse partijen in het parlement hebben grote moeite met TTIP. Zij vrezen een aantasting van Europese normen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en sociale bescherming. Een van de belangrijkste pijnpunten is de manier waarop geschillen moeten worden beslecht tussen buitenlandse bedrijven en nationale overheden (ISDS).

Tekst loopt door onder filmpje.

Namens Nederland voert minister Ploumen de onderhandelingen over TTIP. Zij hoort veel spookverhalen, zegt ze. Lees hier het complete interview met de minister.

Hoewel er nog niets op papier staat, is de tegenstand over wat er in zou kunnen komen indrukwekkend. EU-voorzitter Juncker ergert zich aan de politici die nu al afstand nemen van TTIP.

In de TTIP-plannen is sprake van een particulier tribunaal, dus buiten de normale rechtspraak om. Critici verwachten ondoorzichtige procedures en miljardenclaims. De sociaaldemocraten vinden dat gewone rechtbanken de klachten moeten afhandelen.

Gisteren tijdens de G7-top werd door de aanwezige regeringsleiders nog de wens uitgesproken om voor het eind van het jaar een raamovereenkomst te hebben opgesteld. In Elmau werd afgesproken dat haast wordt gemaakt met het aanpakken van de resterende pijnpunten. Aan het verdrag wordt al sinds 2013 gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden