EU overweegt vrije invoer spaarlampen uit China

De invoer van spaarlampen uit China moeten in september geheel vrij worden, vindt de Europese Commissie. Op verzoek van onder meer Philips zou de invoerheffing van ruim 66 procent moeten verdwijnen....

ANP

Europees Commissaris Peter Mandelson (Handel) heeft dat voorgesteld aan de EU-landen, die daar donderdag over spreken. Duitsland verzet zich echter tegen het plan, om de belangen van de Duitse Siemens-dochter Osram te beschermen. Osram maakt veel spaarlampen in de EU zelf.

‘Dit toont de complexiteit van dit onderwerp: sommige Europese fabrikanten maken spaarlampen binnen de EU, anderen erbuiten’, zei een woordvoerder van EU-commissaris Mandelson.

Nederland pleit voor het schrappen van de heffingen op spaarlampen, zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) recent in het Financieele Dagblad: ‘De Nederlandse regering wil de spaarlamp promoten. Daarin past geen heffing op spaarlampen uit China.’

Spaarlampen zijn sinds dit voorjaar een prioriteit van de Europese Unie, omdat ze veel energiezuiniger zijn dan gloeilampen. Ze zorgen voor minder CO2-uitstoot. ‘De milieu-belangen zijn geen criterium voor importheffingen, maar zijn wel een factor op de achtergrond’, zei de woordvoerder.

De importheffing op Chinese spaarlampen is in 2001 ingevoerd. Als vertegenwoordigers van de EU-landen zich donderdag bereid tonen de heffing te schrappen, komt de Europese Commissie met een formeel voorstel. Doel is dan de heffing eind september te laten vervallen.

Electro Cirkel BV uit Rotterdam is een van de grootste importeurs van spaarlampen in Nederland, met onder andere als huismerk Calex. Directeur Rudolf van Soelen is zeer verheugd met het voorstel. Hij heeft flink gelobbyd in Brussel hiervoor. ‘We hebben werkelijk gestreden voor afschaffing’, zei hij. ‘De heffing is een kostenverhogende maatregel waar wij als bedrijf, maar vooral de consumenten veel nadeel van ondervinden.’

Het bedrijf vindt het ‘niet uit te leggen’ dat de EU vraagt om energie te besparen, maar dan spaarlampen duur maken door importheffingen.

De Europese Unie voert nu ruim 90 procent van de spaarlampen in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden