EU: nieuw financieel fundament

De regeringsleiders van de Europese Unie willen dat binnen honderd dagen het fundament is gelegd voor een nieuw wereldwijd financieel stelsel dat grote crises uitsluit....

Van onze correspondenten Bert Lanting en Marc Peeperkorn

Premier Balkenende is tevreden over het akkoord dat de EU-leiders vrijdag bereikten. Volgende week probeert de Franse president Sarkozy, tijdelijk EU-voorzitter, zijn Amerikaanse en andere collega’s te overtuigen van de Europese aanpak tijdens een internationale financiële top in Washington.

Volgens voorzitter Barroso van de Europese Commissie mag deze wereldtop niet falen. Sarkozy hamerde op concrete resultaten. ‘Europa zal geen vage principes accepteren’, aldus de EU-voorzitter.

De kredietcrisis dwingt volgens de EU-landen tot een nieuw financieel stelsel. Het IMF zal daarin een centrale rol spelen. ‘Het IMF richt zich nu vooral op overheidsfinanciën. Het moet zich ook gaan bezighouden met de stabiliteit van de financiële sector’, aldus Balkenende.

Nieuwe boekhoudregels dienen te voorkomen dat banken slechte risico’s verdoezelen. Belastingparadijzen worden onder druk gezet om de nieuwe normen over te nemen. Verder pleit de EU voor een gedragscode voor bestuurders van financiële instellingen. Perverse prikkels zoals bonussen die risicogedrag uitlokken, zijn uit den boze.

Grote banken en verzekeraars die in meerdere landen actief zijn, krijgen verplicht een college van toezichthouders boven zich. Verder gaan de Europese nationale toezichthouders (De Nederlandsche Bank, Autoriteit Financiële Markten) veel nauwer samenwerken. Nederland wil op termijn een nieuwe organisatie hiervoor, die bijvoorbeeld bij de Europese Centrale Bank wordt ondergebracht.

Sarkozy benadrukte dat de wereld er aan moet wennen dat Europese nu met één mond spreekt. ‘Dat doet het nu en zo zal het blijven.’ Het verhinderde niet dat met name Groot-Brittannië en Duitsland een deel van de Franse voorstellen afschoten over nauwere afstemming van het economische beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden