EU- ministers willen meer zuinigheid Brussel

Nederland lijkt steun te krijgen van de andere EU-landen bij de roep om meer zuinigheid bij de Europese begroting. Tijdens een eerste overleg zaterdag over de meerjarenbegroting van de EU tussen 2007 en 2013 wilde een grote meerderheid van de lidstaten snijden in de steunprogramma's voor arme regio's, aldus minister...

Zalm wil dat de Brusselse steun alleen nog maar naar de nieuwe, veelal Oost-Europese lidstaten gaat, waar het nationaal inkomen doorgaans stukken lager is dan in de huidige EU. In de voorstellen van de Europese Commissie staat echter dat arme regio's in rijke landen ook in de toekomst aanspraak kunnen blijven maken op steun.

'Er is nu een vrij brede consensus dat het bedrag aan steungeld dat gereserveerd is voor rijke landen drastisch omlaag moet', was de conclusie van Zalm na afloop van het overleg in Ierland. Zelfs Duitsland, dat zelf profiteert van deze regeling door het arme voormalige Oost-Duitsland, wil volgens Zalm snijden in het steungeld.

Overigens willen lang niet alle landen zover gaan als Zalm, die de steun aan rijke landen helemaal wil stopzetten. De Belgische minister Reynders zei dat hij de steun wil geven waar dat ook in de EU nodig is. Maar de nadruk moet in de nieuwe lidstaten liggen, voegde hij daaraan toe.

In de voorstellen gaat 48 procent van het steungeld naar de bestaande lidstaten en 52 procent naar de nieuwe. Over de meerjarenbegroting zal overigens nog jaren worden gesproken. De vergadering van zaterdag was het eerste ministersoverleg sinds de presentatie van de voorstellen door de Commissie, het dagelijks EU-bestuur, eerder dit jaar.

Overigens blijven zuidelijke lidstaten, die momenteel flink profiteren van de regiosteun, aanhangers van een uitgebreid steunprogramma ook na 2007. Spanje, Portugal en Griekenland hebben aangegeven het voorstel van de commissie te steunen. Voorzitter Prodi van de Commissie was zelf naar Ierland gekomen om zijn plannen te verdedigen. In de voorstellen stijgen de uitgaven van de EU van 100 miljard euro nu tot 143 miljard euro in 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden