EU mag sancties treffen tegen VS

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft de Europese Unie toestemming gegeven sancties te treffen tegen de Verenigde Staten in het conflict over het zogenoemde Byrd-amendement....

ANP

Het Byrd-amendement, in 2000 aanvaard door het Amerikaanse Congres, geeft de opbrengst van extra heffingen van de overheid op buitenlandse producten door aan Amerikaanse bedrijven. Het gaat om heffingen op producten waarvan wordt vastgesteld dat ze tegen extreem lage prijzen gedumpt worden op de Amerikaanse markt.

De WTO heeft de regeling herhaaldelijk veroordeeld als strijdig met de internationale handelsregels. De Amerikanen kregen tot 27 december vorig jaar de tijd het amendement in te trekken, maar hebben dat nog steeds niet gedaan. Het Congres is er fel op tegen.

De EU had bij de klacht de steun van Canada, Japan, Brazilië, Chili, Mexico, India en Zuid-Korea. Ook deze landen mogen nu sancties treffen in de vorm van strafheffingen op Amerikaanse producten. De WTO heeft bepaald dat die 72 procent mogen belopen van het geld dat op basis van het Byrd-amendement naar Amerikaanse bedrijven is gegaan. Tot nu toe is dat omstreeks zevenhonderd miljoen dollar (580 miljoen euro).

Europees commissaris Pascal Lamy (Handel) zei dinsdag dat de EU nog heeft niet beslist of daadwerkelijk tot sancties wordt overgegaan. Lamy sprak de hoop uit dat de VS stappen zullen zetten tot intrekking van het Byrd-amendement om sancties te voorkomen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering liet weten dat de VS zich aan hun WTO-verplichtingen zullen houden. 'De regering zal nauw samenwerken met het Congres om dat te doen op een manier die Amerikaanse banen en Amerikaanse werknemers ondersteunt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden