EU-landen kritisch over topsalarissen
Fiscale maatregelen moeten in de eurozone een einde maken aan de ‘maatschappelijke plaag’ van de bonussen die topmanagers ontvangen....
Het is volgens de Europese ministers van Financiën moeilijk om van werknemers loonmatiging te eisen, als topmanagers grote bonussen en optiepakketten krijgen. Daarom spraken ze onder andere over mogelijkheid om gouden handdrukken niet langer fiscaal aftrekbaar te maken.
De Duitse minister Peer Steinbrück benadrukte dat het draagvlak voor globalisering afzwakt, als burgers denken dat die trend betekent dat topmanagers steeds meer verdienen, terwijl mensen aan de onderkant vrezen voor hun baan. ‘Het is belangrijk om te kijken welke fiscale maatregelen er bestaan en hoe we kunnen samenwerken’, aldus Steinbrück.
Toch is het uitdrukkelijk niet de bedoeling Europese wetgeving te maken om zo ‘excessieve’ salarissen en bonussen af te romen. Vooral Groot-Brittannië vreesde voor een dergelijke aanpak, omdat het debat over topsalarissen maandagavond in eerste instantie werd gevoerd door de vijftien landen van de eurogroep, waar Londen geen deel van uitmaakt.
‘De zorg dat we doorschieten naar wetgeving op Europees niveau is echter nergens voor nodig’, aldus minister Wouter Bos dinsdag na afloop van de Ecofin, het overleg met alle 27 EU-ministers van Financiën. ‘Dat wil niemand, ook ik niet.’
Het was Bos die in november 2007 het thema bij zijn EU-collega’s had aangezwengeld. De Europese Commissie riep de EU-landen al in 2004 op excessieve beloningen te ontmoedigen. Eurocommissaris Joaquín Almunia (Economische Zaken) constateerde gisteren dat Nederland het enige land is dat daarmee begonnen is.
Toch kijken volgens Bos al veel landen naar hun nationale wetgeving. Zo speelt in Groot-Brittannië een debat over de rol van private equity funds; Duitsland onderzoekt de mogelijkheid om de fiscale aftrek te verminderen bij een salarissen hoger dan 1 miljoen euro. Zwitserland, overigens geen EU-land, overweegt een referendum over fiscale aspecten van hoge beloning.
Bos legde zijn collega’s het Nederlandse wetsvoorstel uit dat werkgevers 30 procent belasting moeten betalen als werknemers met een salaris vanaf 500 duizend euro een gouden handdruk krijgen die hoger is dan één jaarsalaris. ‘Toen ik dat vertelde, zag ik mijn collega’s wel opveren.’
Achtergronden op het Volkskrant-weblog www.topsalaris.nl