EU-land mag economie helpen bij hoge prijs brandstof

De Europese Commissie geeft de EU-landen de ruimte om de kwetsbaarste sectoren van de economie te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de sterk gestegen brandstofprijzen....

Dat heeft de woordvoerder van Commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag laten weten. Uitgangspunt moet volgens de Commissie echter zijn dat de maatregelen de noodzakelijke aanpassingen van de economie aan de hogere prijzen niet in de weg staan.

De verklaring was duidelijk bedoeld als antwoord op de golf van protesten waarbij vrachtwagenchauffeurs en vissers compensatie eisten voor de gestegen olieprijzen in de vorm van een verlaging van de accijnzen. Maar daar voelt de Commissie nog steeds niets voor.

Commissiewoordvoerder Laitenberger liet in het midden aan welke maatregelen de Commissie dan wel denkt. ‘We willen mensen de kans geven hun levens aan te passen aan de nieuwe omstandigheden en ze de mogelijkheid bieden nieuwe kansen te benutten’, zei hij. De Commissie dringt er ook bij de EU-landen op aan maatregelen te nemen om de armste burgers te compenseren voor de enorme prijsstijgingen.

Volgens de Commissie zijn de brandstofkosten voor huishoudens de eerste vier maanden van dit jaar met 35 procent gestegen. Voor de transportsector stegen de brandstofprijzen in die periode met 12,5 procent.

Barroso legde er de nadruk op dat de prioriteit moet liggen bij maatregelen om op het energiegebruik te besparen. Ook moeten de EU-landen hun energie uit meer bronnen betrekken.

De Commissie liet doorschemeren dat zij weinig voelt voor het voorstel van de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti voor een zogenoemde Robin Hood-belasting, waarbij de oliemaatschappijen extra worden belast.

De opbrengsten daarvan zouden dan moeten worden gebruikt om de armste groepen in de samenleving te compenseren voor de gestegen brandstofprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden