EU keurt import van genmais goed

De Europese Commissie heeft woensdag het groene licht gegeven voor de import in de Europese Unie van drie soorten genmais en een genetisch veranderde suikerbiet....

ANP

Het aantal toegelaten genetisch veranderde producten komt daarmee in de EU op vijftien.

De voedselveiligheidsexperts van de EU hadden eerder al positief geadviseerd. De producten mogen niet in de EU gemaakt worden, maar wel worden ingevoerd vanuit de Verenigde Staten, waar ze al langer zijn goedgekeurd.

De 27 EU-landen waren eerder verdeeld over toelating. De Commissie kan dan zelf beslissen. De goedkeuring van de EU geldt voor tien jaar en voor voedsel en veevoer, import en verwerking.

Over een van de maisvarianten (Herculex) ontstond in april nog grote commotie in de haven van Rotterdam. Greenpeace ontdekte de toen nog illegale maisgluten die door een bulkcarrier vanuit de VS op 10 april in Rotterdam was gelost.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) had de Herculex niet ontdekt en beloofde later vaker controles te zullen uitvoeren. Maar met het besluit van de Europese Commissie is de genetisch veranderde mais nu gewoon legaal. De VWA stelde in mei ook al dat er geen risico's zijn voor de gezondheid van mens en dier. Herculex beschermt gewassen tegen insectenvraat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden