EU in actie tegen landen die Rusland helpen

De Europese Unie wil voorkomen dat andere landen landbouwproducten aan Rusland gaan leveren nu Moskou onder meer groente en fruit uit Europa weigert. De EU doet een beroep op landen als Brazilië om niet in het gat te springen dat is ontstaan door het wegvallen van de Europese import in Rusland.

Redactie
Een fruitteler controleert de kwaliteit van zijn peren. Beeld anp
Een fruitteler controleert de kwaliteit van zijn peren.Beeld anp

Dat maakten EU-diplomaten vandaag in Brussel duidelijk. Zij vinden het niet kunnen dat landen profiteren van de huidige situatie en Europese goederen gaan vervangen die Rusland niet in mogen. De Russische regering onderhandelt onder meer met Zuid-Amerikaanse landen in haar zoektocht naar nieuwe leveranciers.

Met het importverbod reageerde Moskou op de Europese sancties tegen Rusland wegens de Russische inmenging in het buurland Oekraïne. De EU beschouwt de Russische boycot als een politiek gemotiveerde vergeldingsmaatregel waarvoor elke wettige basis ontbreekt.

De EU bekijkt of zij kan klagen bij de Wereldhandelsorganisatie, maar zal de voor- en nadelen hiervan zorgvuldig afwegen. Want het gaat er niet om de crisis te verergeren, maar de spanningen juist te verminderen, aldus een diplomaat.

Overleg
De EU-landen komen donderdag bij elkaar om overleg te voeren over de gevolgen van de Russische sancties voor Europa. Minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schrijven dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nog steeds is niet duidelijk wat precies de gevolgen zijn van het Russische importverbod op Europese groenten, fruit, melkproducten en vlees. Het kabinet voelt er niet voor om als Nederland alleen te antwoorden op de sancties of te besluiten over compensatiemaatregelen. Dat soort kwesties moet op Europees niveau worden besproken.

Peren in een perenkwekerij. Beeld anp
Peren in een perenkwekerij.Beeld anp
Een supermarkt in Moskou. Beeld epa
Een supermarkt in Moskou.Beeld epa

Gevolgen
Duidelijk is wel dat de Europese agrarische export voor ongeveer eentiende bestaat uit export naar Rusland. De Nederlandse agrarische export naar Rusland beslaat een beperkter deel van de totale Nederlandse agrarische exportwaarde: 1,9 procent. Dat neemt niet weg dat bepaalde sectoren en bedrijven door de Russische maatregelen hard geraakt kunnen worden, schrijven Kamp en Dijksma. Dat geldt voor ondernemers in de agrarische sector, maar ook voor transportbedrijven.

Het CDA is ontevreden over de brief van het kabinet en mist concrete acties. 'Het is onbegrijpelijk dat de regering zo'n afwachtende en laconieke houding aanneemt terwijl onze mkb'ers in de agrarische sector in een crisis gedrukt worden', aldus CDA-Kamerlid Jacco Geurts. 'Als Nederland niet snel handelt zullen ondernemers de dupe zijn van de ruzie tussen de EU en Rusland. Dan spreken we niet over verliezen maar over faillissementen.'

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Beeld EPA
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.Beeld EPA
Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld ANP
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden