EU: herwaardering yuan zou passend zijn

Een herwaardering van de waarde van de yuan, de Chinese muntsoort, zou ‘passend’ zijn.

ANP en AFP

Dat hebben hoge Europese functionarissen gezegd tijdens gesprekken met de Chinese premier Wen Jiabao in de Chinese stad Nanjing.

Jean-Claude Trichet, president van de Europese centrale bank, liet weten met Wen de prijs van de yuan te hebben besproken en China gemaand te hebben een ‘meer flexibele houding aan te nemen.

Wen liet weten de waarde van de yen ‘op een redelijk en uitgebalanceerd niveau’ te zullen houden. De Chinese premier beloofde ook de flexibiliteit van de wisselkoers van de yuan geleidelijk te vergroten, zo meldde de krant Wall Street Journal op zondag.

Omdat de yuan sinds juli vorig jaar nauw gekoppeld is aan de dollar, is de koers, samen met die van de dollar, nog verder gedaald ten opzichte van de euro.

China krijgt al langer kritiek van Europa en de VS omdat het land de yuan kunstmatig laag zou houden. Daardoor zouden Chinese exporteurs de prijs van hun producten onnatuurlijk laag kunnen houden en daarmee een groot concurrentievoordeel hebben op Europese en Amerikaanse producenten.

Bij de gesprekken in Nanjing waren onder meer ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de ministers van financiën van de eurozone, en EU-Commissaris voor Economische Zaken Joaquin Almunia aanwezig. Juncker liet na afloop van de gesprekken weten dat het volgens hem nog te vroeg is om de stimulerende maatregelen die overal ter wereld zijn ingevoerd om de economische crisis te bestrijden weer af te breken. Daarvoor is het economisch herstel nog niet sterk genoeg, aldus Juncker.

Hij herhaalde dat in ieder geval in de Europese Unie de stimuleringsprogramma's tot en met 2010 in stand blijven. Als China voorloopt bij het herstel van de economie, zou het land ook voor kunnen lopen bij het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen, aldus Juncker.

De gesprekken van de financiele top van de EU met Wen vonden plaats aan de vooravond van een top tussen China en de EU, die naar verwachting vooral het klimaat als onderwerp zal hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden