EU: geen subsidies kolenmijnen meer na 2014

De landen van de Europese Unie krijgen nog vier jaar om hun miljardensubsidies aan kolenmijnen te stoppen. Na 2014 mag steenkool alleen nog zonder staatshulp worden gewonnen.

Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie dinsdag bekendmaakte. ‘Hiermee willen we een definitieve sluiting van onrendabele mijnen’, aldus commissaris Joaquín Almunia (mededinging). ‘Daarover mag geen twijfel bestaan.’

Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet woensdag weten niet enthousiast te zijn over het plan. Duitsland heeft met zijn mijnbouwbedrijven afgesproken dat de mijnen nog tot 2018 open mogen blijven.

Met name Duitsland, Spanje en Roemenië geven veel steun aan hun kolenmijnen. In 2008 bedroegen de subsidies in totaal 2,9 miljard euro. De steenkoolwinning in de Europese Unie bedraagt 147 miljoen ton; 2,5 procent van de wereldproductie.

Uit deze getallen volgt de gemiddelde subsidie van Europese steenkool: 20 euro per ton. Maar de verschillen in de EU zijn groot. In Polen, waar de helft van de Europese steenkool wordt gedolven, zijn nauwelijks subsidies. In Duitsland ligt de subsidie al gauw op 100 euro per ton, in Spanje kunnen de kosten van de steenkoolwinning volgens een recent rapport van het Internationaal Energie Agentschap oplopen tot 519 euro per ton. Dit terwijl een ton steenkool op de wereldmarkt rond 90 euro oplevert.

Windenergie

De subsidies liggen in dezelfde orde van grootte als die voor windenergie. Een ton steenkool levert in een elektriciteitscentrale ongeveer 2.500 kilowattuur stroom op. Een subsidie van 100 euro per ton komt dus overeen met 4 cent per kilowattuur. Windmolens krijgen (in Nederland) 6,6 cent per kilowattuur steun.

Het Commissievoorstel van dinsdag wordt gezien als een compromis tussen de verschillende betrokken Europese commissarissen. De Deense Connie Hedegaard, commissaris voor klimaat, en de Slowaak Janez Potocnik (milieu) wilden de mijnen eerder sluiten. Anderen mikten op een deadline in 2022.

In 2002 heeft de Europese Commissie ook al een ultimatum gesteld aan de mijnsubsidies, namelijk 31 december 2010. Maar dat dreigement heeft niet het beoogde effect gehad: nog steeds zijn nog veel onrendabele mijnen open. Als hij aan die oorspronkelijke deadline zou vasthouden, zegt Almunia, zou dat tot veel negatieve gevolgen leiden, zoals meer import van steenkool uit derdewereldlanden, wat tot meer emissies van broeikasgassen zou leiden.

Werkzaamheden bij de OBA Bulk Terminal Amsterdam. Het voormalige Overslagbedrijf Amsterdam is een overslagbedrijf voor droge bulk (steenkool) in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. OBA is onderdeel van de holding H.E.S. Beheer N.V. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden