EU en Waalse regering gaan komende dagen verder praten over CETA-deal

De Europese Unie en de Waalse regering gaan de komende dagen met elkaar onderhandelen over de haalbaarheid van het sluiten van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Daarover zijn de Waalse premier Paul Magnette (PS) en voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement het eens geworden.

Redactie
De Waalse premier Paul Magnette na een zitting van het Waalse parlement in Namen, gisteren. Beeld epa
De Waalse premier Paul Magnette na een zitting van het Waalse parlement in Namen, gisteren.Beeld epa

De Belgische omroep VRT meldde dat Schulz zaterdagochtend met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland en Magnette heeft gesproken over de mogelijkheid de vastgelopen onderhandelingen over CETA nieuw leven in te blazen.

Na afloop zei Schulz dat Canada klaar is om het CETA-handelsverdrag te ondertekenen, maar dat het probleem bij Europa ligt.

Het verdrag kan alleen worden ingevoerd als de parlementen van alle 28 lidstaten akkoord gaan, maar Wallonië volhardt in een 'non'. België kan alleen akkoord gaan als de Walen ook instemmen.

'Ik ben teleurgesteld', aldus Freeland bij haar vertrek. 'Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft.'

De Waalse socialist Magnette had donderdagavond al laten weten niet met CETA in te stemmen, maar zei wel verder te willen praten. Vrijdag zijn de partijen met elkaar om tafel gaan zitten, maar dit heeft niets opgeleverd.

'Wij blokkeren dit verdrag niet voor onze lol', betoogde Magnette eerder vrijdag. 'Dit gaat niet alleen over dit verdrag. De wereld globaliseert. Het spijt me voor de Canadezen dat zij de eersten zijn die aan deze test worden onderworpen.'

'We hadden gelijk om onze poot stijf te houden'

Het is de Canadese handelsminister niet gelukt om de Waalse tegenstand tegen het verdrag CETA weg te nemen. Dat Wallonië een verdrag voor 500 miljoen Europeanen naar zijn hand wil zetten leidt wereldwijd tot ongeloof, maar hier in het Waalse parlement is het de logica zelve. (+)

Laatste versie

Donderdag kreeg de Waalse regering een laatste versie van de 'interpretatieve verklaring', die als een soort bijsluiter bij het 1.600 pagina's tellende CETA-akkoord zit, met extra garanties dat de Waalse wensen ingewilligd zouden worden. Wallonië heeft echter nog steeds vragen bij de juridische waarde van die 'interpretatieve verklaring', het internationale tribunaal dat moet oordelen over conflicten tussen landen en bedrijven, en vreest dat agressieve, Amerikaanse bedrijven vanuit Canada profiteren van CETA.

Ondertussen tikt de klok door: op 27 oktober is de Canadese premier Trudeau uitgenodigd om het handelsverdrag in Brussel te ondertekenen.

Hoe vrijhandel een vies woord werd

Dat vrijhandel en globalisering Europa en Amerika welvarender hebben gemaakt lijkt vergeten. Verdragen als CETA zijn magneten voor protest geworden. Hoe kan dat? (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden