EU en Canada ondertekenen omstreden vrijhandelsverdrag CETA

De Europese Unie en de Canadese premier Justin Trudeau hebben zondag na enige vertraging het omstreden handelsverdrag CETA in België ondertekend.

Redactie
Ondertekenaars Donald Tusk, Justin Trudeau en Jean-Claude Juncker Beeld afp
Ondertekenaars Donald Tusk, Justin Trudeau en Jean-Claude JunckerBeeld afp

Volgens een woordvoerster van Trudeau moest het presidentiële vliegtuig zaterdagnacht kort na het opstijgen terugkeren naar het vliegveld van Ottawa vanwege mechanische problemen. Later op zondag kwam Trudeau alsnog aan in Brussel. Met een opgeluchte omhelzing en kussen van zowel EU-president Donald Tusk als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker werd Trudeau verwelkomd.

Over het verdrag is zeven jaar onderhandeld en vooral de laatste fase verliep zeer moeizaam, toen de Walen in België weigerden te ondertekenen. Uiteindelijk werd het verdrag aangepast, waarna de Walen vrijdag alsnog akkoord gingen, tot grote opluchting van Canada.

Premier Trudeau toonde begrip voor de Walen. 'Ik ben voorstander van democratie, en zelf leider van een federaal land. Elke regering is verantwoordelijk voor het beste voor haar bevolking. Die drie dagen maken weinig verschil. Ik ben heel blij hier te zijn. Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen.'

'We did it!'

Na afloop van de ondertekening riep de Canadese minister Chrystia Freeland (Handel) 'We did it!' Vorige week liep zij nog in tranen weg van spoedberaad met de Waalse premier Paul Magnette, die garanties eiste en kreeg voor bepaalde Waalse zorgen. Daarna gaf hij groen licht voor Belgische ondertekening.

Buiten werden gillende en trommelende tegenstanders van CETA op afstand gehouden door een enorme politiemacht. Vlak voor Trudeau's aankomst poogde een honderdtal activisten het gebouw binnen te dringen waar de ondertekening plaatsvond. Zestien van hen werden volgens de politie gearresteerd, voor de demonstranten werden verdreven.

Volgens Trudeau zijn zorgen bij tegenstanders van CETA over het milieu, gezondheidsnormen of arbeidsrechten niet nodig. 'Canada is een progressief land en dit is een progressief akkoord dat een voorbeeld kan zijn voor toekomstige verdragen.'

Eenvoudig

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zette zaterdag in Brussel zijn handtekening onder het akkoord. 'Niets is eenvoudig in België, maar weinig onmogelijk', twitterde hij daarna.

Na de ondertekening van CETA door de leiders van Canada en de Europese Unie moet ook het Europees Parlement zich uitspreken. Zodra het Europees Parlement instemt, kan CETA voorlopig in werking treden. Volgens Trudeau kan dan al 98 procent van het verdrag worden toegepast. De parlementen in de EU en Canada moeten het ratificeren voor het volledig van kracht wordt. Pas dan gaat het systeem voor geschillen tussen overheden en buitenlandse investeerders, een van de meest omstreden onderdelen, in.

Wat is CETA en wat staat erin?

Canada en 28 EU-lidstaten onderhandelen sinds 2009 over het vrijhandelsakkoord CETA. Door de deal wordt 98 procent van de onderlinge import- en exporttarieven afgeschaft. Ook krijgen bedrijven toegang tot elkaars overheidsopdrachten en worden producten gestandaardiseerd. Hiermee is CETA het meest omvangrijke handelsverdrag van de EU tot nu toe.

Canada behoort tot de 25 belangrijkste handelspartners van Nederland; de landen verhandelen 4,6 miljard euro aan goederen met elkaar (inclusief diensten 7,3 miljard euro). Vanuit Nederland gaan er vooral minerale brandstoffen en chemische producten naar Canada. Omgekeerd komen er vooral machines en vervoermaterieel naar Nederland. Volgens Ploumen kan CETA jaarlijks 600 miljoen tot 1,2 miljard euro extra opbrengen voor Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden