'EU-doelen voor 2010 mislukt'

Het streven om van Europa in 2010 de meest concurrerende en productieve economie ter wereld te maken is grotendeels mislukt.

ANP

Dat staat in een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) en Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat dinsdag is verschenen (pdf).

Het aantal betaalde banen is wel iets gestegen, maar de beoogde hogere onderwijs- en onderzoeksuitgaven zijn niet gehaald. Wat betreft de doelen voor milieu en integratie doet de EU het nu gemiddeld slechter dan toen de zogeheten Lissabondoelstellingen voor 2010 werden gemaakt in 2000.

Desondanks blijken de Nederlanders een tevreden volkje, volgens het rapport. Na Denemarken zijn de mensen hier het meest tevreden met het eigen leven. Vooral laagopgeleide Nederlanders zijn niet enthousiast over Europa, maar beseffen dat het economisch goed of onvermijdelijk is dat Nederland lid is van de EU.

Werkloosheid

Meer slecht nieuws over de Europese welvaart: de werkloosheid in de eurozone is in april gestegen tot 10,1 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder bedroeg de werkloosheid 10 procent, volgens het Europees statistiekbureau Eurostat (pdf).

In totaal zaten er in april 15,86 miljoen mensen zonder baan in de zestien landen waar de euro wordt gebruikt. Dat waren er 25.000 meer dan in maart. Die lichte stijging voldeed aan de verwachtingen van analisten, gepolst door Reuters.

De werkloosheid lag het laagst in Nederland, waar volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode 4,1 procent van de beroepsbevolking aan de zijlijn stond. De hoogste werkloosheidsgraad werd gemeten in Spanje, waar in april 19,7 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan had.

Alleen Duitsland zag het aantal werklozen in het afgelopen jaar afnemen, van 7,6 procent in april 2009 tot 7,1 procent in april 2010. Eerder op de dag bleek uit de meest recente cijfers van het Duitse arbeidsbureau dat de werkloosheid in de grootste economie van Europa ook in mei is gedaald.

Van alle Europese landen telde Letland in april relatief het hoogste aantal werklozen. De werkloosheid liep er op tot 22,5 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden