EU: Apple moet recordbedrag van 13 miljard aan belastingen alsnog betalen aan Ierland

Apple moet van Brussel een recordbedrag van 13 miljard euro aan belastinggeld alsnog aan Ierland betalen vanwege een te genereuze belastingdeal met het land. De Europese Commissie oordeelde dinsdagochtend dat Ierland tegen Europese regels in de computergigant winsten tegen zeer lage belastingen heeft laten wegsluizen. Dit komt volgens Brussel neer op verkapte staatssteun.

Redactie
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) legt uit waarom de belastingdeal tussen Ierland en Apple volgens haar staatssteun is. Beeld afp
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) legt uit waarom de belastingdeal tussen Ierland en Apple volgens haar staatssteun is.Beeld afp

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager maakte dit dinsdagochtend bekend. Een naheffing plus rente voor Apple is tegen het zere been van Washington, dat de EU al langer verwijt succesvolle Amerikaanse organisaties te hard aan te pakken en daarmee de internationale inzet tegen belastingontduiking verstoort. Amazon.com en McDonald's wachten vergelijkbare claims, terwijl Starbucks 30 miljoen euro belastingeld aan Nederland moet betalen.

'Onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven', zegt Vestager. 'Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014. Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun.'

Apple en Ierland gaan in beroep

De naheffing voor Apple is vele malen hoger dan de hoogste straf tot nu toe, de 300 miljoen euro die het Zweedse Atlas Copco moest betalen aan de Belgische belastingdienst. Apple en Ierland gaan samen in hoger beroep tegen de uitspraak van de Europese Commissie. Als het beroep niets oplevert, dan nog zal het Amerikaanse bedrijf weinig problemen hebben het bedrag op te hoesten. Apple boekte in het laatste kwartaal vorig jaar de grootste kwartaalwinst ooit behaald door een bedrijf: 18 miljard dollar (16,1 miljard euro).

Al in 2014 werd Ierland door de Europese Commissie op de vingers getikt vanwege het overtreden van Europese belastingregels. Met afspraken die dateren uit 1991 en 2007 zou Apple via het land tientallen miljarden aan winsten hebben kunnen afschermen voor diverse belastingdiensten.

De belastingafspraken die Apple met Ierland heeft gemaakt zouden neerkomen op verkapte staatssteun. Beeld epa
De belastingafspraken die Apple met Ierland heeft gemaakt zouden neerkomen op verkapte staatssteun.Beeld epa

In ruil Ierse werkgelegenheid

In ruil voor de belastingdeal zou Apple Ierse werkgelegenheid hebben beloofd - in het Ierse Cork werken momenteel 5.500 mensen op Apples Europese hoofdkantoor. Apple-baas Tim Cook schrijft op de site van Apple dat het bedrijf zich sinds het neerstrijken in Ierland, bijna 36 jaar geleden, aan de wet houdt.

'Het besluit van de Europese Commissie zal grote en nadelige gevolgen hebben voor investeringen en werkgelegenheid in Europa', zegt Cook verder. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat het besluit 'buitenlandse investeringen, het handelsklimaat in Europa en het economische partnerschap tussen de VS en de EU kan ondermijnen'.

Ierland heeft de afgelopen decennia veel grote bedrijven naar het eiland gelokt met lage bedrijfsbelastingen. Omdat Ierland dit bedrijfsvriendelijke imago wil behouden, ziet de Ierse minister van Financiën Michael Noonan 'geen andere optie dan het parlement toestemming te vragen in beroep te gaan' tegen het besluit van de Europese Commissie. Apple verwacht het besluit succesvol te kunnen aanvechten.

Het te betalen bedrag van 13 miljard euro aan Ierland kan in de praktijk lager uitvallen als andere landen zelf meer belasting gaan innen van Apple, zei de Eurocommissaris.

Apple winkel in het Ierse Cork, waar het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf staat. Beeld anp
Apple winkel in het Ierse Cork, waar het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf staat.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden