Essent garandeert stroomvoorziening tijdens interland

Essent garandeert dat de stroomtoevoer woensdag tijdens de voetbalinterland van Nederland tegen Wit-Rusland in Eindhoven niet wordt onderbroken. Het energiebedrijf maakte dat vrijdagmiddag bekend, nadat eerder op de dag het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven (LME) met een dergelijke actie in het PSV-stadion had gedreigd....

Het LME, dat de ondernemingsraden van Essent, Nuon, Eneco en Delta vertegenwoordigt, wil met de actie protesteren tegen de opsplitsing van de energiebedrijven. Voordat Essent de garantie gaf, had de KNVB al een kort geding aangespannen, dat dinsdagochtend in Arnhem dient. Of de bond die zaak doorzet, is nog onduidelijk.

‘We zullen energie leveren. We zullen doen wat we normaal ook altijd doen’, beloofde een woordvoerster van Essent. Het netwerkbedrijf van Essent is verantwoordelijk voor de stroomvoorziening in en rond het stadion. Het zal er volgens de zegsvrouw voor zorgen dat het personeel zijn werk doet. ‘We zullen daar controle op uitoefenen.’ Essent verwacht dat de werknemers ook inzien dat de geplande actie ‘niet kan’, aldus de zegsvrouw.

Naast de KNVB reageerden minister Joop Wijn van Economische Zaken, SBS (dat de wedstrijd uitzendt) boos op de aankondiging van de actie. Ook Eneco en Nuon wijzen de actie af. Energiebedrijf Oxxio bood aan het PSV-stadion met aggregaten van noodstroom te voorzien als de geplande stroomonderbreking toch door zou gaan.

De KNVB zegt grote schade te lijden bij een onderbreking van de stroomvoorziening. ‘Onevenredig groot’, aldus directeur Henk Kesler. De bond verwacht dat de Europese voetbalunie UEFA de KNVB verantwoordelijk zal stellen voor het staken of niet spelen van de wedstrijd en het duel verloren zal verklaren. Oranje loopt verder het risico disciplinaire maatregelen opgelegd te krijgen, bijvoorbeeld uitsluiting van de eindronden van het Europees kampioenschap in 2008. Ook vreest de bond financiële verliezen uit televisierechten en recettes; al snel enkele miljoenen euro's.

Burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven noemde het plan van de werknemers van de stroombedrijven maatschappelijk onacceptabel en met het oog op de openbare orde en veiligheid onverantwoord. SBS6, dat de wedstrijd rechtstreeks uitzendt, verklaarde eerst af te wachten wat de uitkomst van het kort geding van de KNVB is. PSV overweegt zich wel aan te sluiten bij het kort geding van de KNVB. Supportersclub Oranje, de officiële supportersvereniging van het Nederlands elftal, staat volledig achter de KNVB.

Eind oktober buigt de Eerste Kamer zich over de splitsingswet. Door die wet moeten de Nederlandse energiebedrijven worden opgesplitst in een leverings- en een netwerkbedrijf. Zo wil het kabinet gelijke toegang tot de netten garanderen, onder meer voor nieuwe energieleveranciers. De bedrijven vrezen een makkelijke overnameprooi te worden van de veelal ongesplitste buitenlandse energieconcerns.

Minister Wijn noemde de geplande actie ‘zeer oneigenlijk in een proces van democratische besluitvorming’. Volgens hem moeten energiebedrijven en hun medewerkers ‘niet over de rug van de voetbalminnende tv-kijker proberen hun gelijk te halen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden