Essent blijft Staten Brabant verdelen

De Brabantse Staten hopen volgende week een beslissing te nemen over toekomst Essent.

Van onze verslaggever Michael Persson

Quod dubitas, ne feceris, staat er geschreven boven de hoofden van de leden van de Provinciale Staten van Noord-Brabant: ‘Wat je betwijfelt, moet je niet doen.’ Als het ooit ergens op sloeg, is het wel op de verkoop van Essent aan het Duitse RWE.

En dus blijven de statenleden vragen stellen, deze vrijdagochtend tijdens een commissievergadering in de Statenzaal van het Provinciehuis in den Bosch. Zij zullen, als 30-procentsaandeelhouder van Essent, straks de knoop moeten doorhakken. Maar ook met een heel pakket antwoorden op de vragen van vorige week op schoot willen de volksvertegenwoordigers meer weten. De twijfelaars blijven twijfelen.

Over de duurzaamheid, bijvoorbeeld. Een bode deelt snel wat nieuwe printjes uit: Essent heeft, na klachten over het ‘boterzachte convenant’, alsnog harde afspraken gemaakt met RWE. Er zit 2.000 megawatt aan windmolens in de pijplijn, er wordt biomassa bijgestookt, er wordt geïnvesteerd in elektrische auto’s.

‘Dat zijn specifieke, meetbare afspraken’, zegt gedeputeerde Annemarie Moons, die de statenleden over de streep probeert te trekken. ‘Ik kan dit nog steeds niet beoordelen’, zegt VVD-fractieleider Mieke Geeraedts.

Ook over Borssele blijven vraagtekens. De kerncentrale is een struikelblok, omdat de statuten voorschrijven dat die in publieke handen moet blijven. Dankzij een administratief foefje, deze week bedacht, kan dat ook: RWE wordt economisch eigenaar, de huidige aandeelhouders blijven juridisch eigenaar.

Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid, vraagt de zaal zich af. Daaraan verandert niets, zegt Moons. ‘Toch blijft het een rare constructie', zegt SP-er Nico Heijmans. ‘Ik vraag me af of dit wenselijk is. Zolang er geen absolute duidelijkheid is over de kernreactor zouden we over de verkoop nog niet moeten behandelen.’

Het paradoxale van de Essent-verkoop is dat zowel voor- als tegenstanders wijzen op de risico’s die een verkeerde keuze met zich meebrengt.

Want, zeggen bijvoorbeeld SP en GroenLinks: als we Essent verkopen, raken we dan niet de zeggenschap over onze energie kwijt? Komt er dan nog wel iets van de klimaatdoelstellingen terecht? Valt Borssele niet in verkeerde handen?

Maar, zeggen bijvoorbeeld CDA en D66: als we Essent niet verkopen, loopt de provincie dan niet veel te veel risico’s? Wat weten wij van Turkmenistan, als Essent daar straks gas moetkopen?

De onzekerheid blijft. ‘Meer informatie komt er niet’, zegt gedeputeerde Moons. ‘Het is gewoon op.’ Het besluit: volgende week neemt Noord-Brabant een besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden