Ernst & Young verslikt zich in Chinese banken

De Chinese banksector is als een moeras, dat weet iedereen die de avonturen van de rode staatsbankiers volgt. De wilde groei die het land doormaakt, heeft honderden miljarden dollars aan slechte leningen opgeleverd die niet of nauwelijks inbaar zijn....

Van onze correspondent Hans Moleman

Maar inmiddels is een grote schoonmaak begonnen. De portefeuille met dubieuze onderpanden wordt gesaneerd, de vier grote staatsbanken worden klaargestoomd voor de wereldmarkt. Op 1 juni gaat Bank of China in de grootste beursgang tot dusver bijna tien miljard dollar ophalen via de beurs van Hongkong.

De staatsbanken op orde krijgen is een enorme klus, het loopt niet vlot, maar we zijn op de goede weg, is de boodschap van de autoriteiten. De wereld hoeft niet bang te zijn dat China’s economische groei op drijfzand is gebouwd.

Het was daarom voor de centrale bank van China een koude douche toen Ernst & Young begin deze maand in een rapport meldde dat de situatie nog steeds uitermate treurig is. De berg slechte leningen is veel groter dan officieel wordt erkend, aldus E & Y: 911 miljard dollar in plaats van de 133 miljard die Peking opgeeft.

Het bevestigde daarmee wat velen al jaren denken: de Chinese banken hebben veel meer lijken in de kast dan ze toegeven. De centrale bank kwam vorige week met een opvallende ontkenning, maar dat leek niet te deren. Peking is immers nooit transparant geweest over zijn banken.

Maar deze week trok de accountantsfirma het rapport, gemaakt door het filiaal in Peking, schielijk in. ‘Nader onderzoek leert Ernst & Young Global dat dit bedrag niet ondersteund kan worden. Het spijt ons dat dit onjuiste rapport werd uitgebracht’.

Het hoofdkantoor meldt er helaas niet bij waar kantoor Peking in de fout is gegaan, of hoe groot de misrekening is. Volgens sommige waarnemers heeft E & Y in Peking een dubbeltelling gemaakt van 250 miljard dollar. Na aftrek hiervan wordt de berg hopeloze leningen wel wat lager, maar hij blijft bijna vijf keer hoger dan China officieel meldt.

Boeiende vraag voor de internationale accountantswereld: hebben de collega’s in Peking een rekenblunder gemaakt, of is het vooral een strategische blunder? Want als er iets is dat je als westers bedrijf niet moet doen in China, dan is het de powers that be krachtig tegen de haren in strijken.

Dat wil zeggen, als je zaken wilt blijven doen. E & Y wil dat graag, want het heeft in 25 jaar China met vierduizend man een klantenportfolio opgebouwd van grote staatsbedrijven. Pikant genoeg inclusief de Industrial and Commercial Bank – een van de grote vier in de bancaire staatssector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden