Ericsson: Nederlandse labs dicht

Het Zweedse telecomconcern Ericsson sluit zijn internationale onderzoeks- en ontwikkelcentrum in Enschede. Dit gaat gepaard met driehonderd gedwongen ontslagen....

Van onze verslaggever

De Nederlandse onderzoekscentra namen een prominente plaats in binnen Ericsson. Bij Ericsson EuroLabs Netherlands werken nu nog ruim achthonderd mensen, voor het overgrote deel zeer hooggeschoold personeel. Circa de helft van hen moet nu op zoek naar een andere baan. Het personeel is maandag ingelicht.

Alleen de vestiging in het Brabantse Rijen wordt bij de reorganisatie gespaard. Hier ontwikkelen 375 werknemers software voor intelligente telecomnetwerken. In Rijen zit, naast een deel van EuroLabs, ook het Nederlandse hoofdkantoor van Ericsson. Bij de afdelingen verkoop, marketing en klantenservice werken nu ongeveer 450 mensen.

'Dit is uitermate tragisch nieuws', zegt marketing-directeur Hans Krusel van Ericsson in Nederland. 'Het hoofdkantoor wil het aantal wereldwijde onderzoekslokaties terugbrengen van tachtig naar twintig. Bovendien moet het aantal banen omlaag. We praten momenteel met de vakbonden over een sociaal plan.'

De ontmanteling van 'Enschede' moet uiterlijk in mei volgend jaar zijn afgerond, aldus Ericsson. Het Zweedse bedrijf voert nog besprekingen over een gedeeltelijke overname van de lokatie in Emmen door een - niet nader genoemde - branchegenoot. Ericsson zegt 25 van de 130 medewerkers te kunnen behouden.

In Enschede en Emmen doen wetenschappers en technici onder meer onderzoek naar radiotechnieken als UMTS, de nieuwe generatie mobiele telefonie, en Bluetooth. Laatstgenoemde technologie, uitgevonden door een Nederlandse wetenschapper van Ericsson, laat apparaten over korte afstand draadloos communiceren.

Het sluiten van de vestiging in Enschede is ook een klap voor de Universiteit Twente (UT), die op een steenworp afstand is gevestigd van het bedrijvenpark waar Ericsson zit, en intensief samenwerkte met het telecombedrijf. Wetenschappers van Ericsson verrichtten via de UT promotiestudies, en UT-medewerkers participeerden in research van het bedrijf.

De vakbonden reageren geschokt op de aankondiging van Ericsson. Volgens FNV Bondgenoten is het aantal banen op dit opleidingsniveau in de twee getroffen regio's al niet groot. Maar ook op landelijk niveau verdwijnen steeds meer onderzoeksbanen; eerder sloten de telecomconcerns Alcatel en Lucent al dergelijke afdelingen in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden