'Erg leuk, die toeristen in je huis, maar stel dat er een lamp op hun hoofd valt'

Het leek zo'n goed idee, via de site Airbnb zijn Haagse appartement verhuren. Maar Ferdy Santoo is zich rot geschrokken van de vele verhuurregels. Hij doet steeds nieuwe ontdekkingen.

Beeld Jiri Buller

Stel dat er brand uitbreekt in huis, terwijl er toeristen in zitten. Wie gaat dat betalen? En wat als het hele appartementencomplex daarbij tot de grond affikt? Dekt de verzekering dat? In het hoofd van Ferdy Santoo (32) speelt zich de laatste tijd het ene na het andere rampscenario af. Diefstal, een ongeluk in huis, een uitslaande brand. Sinds hij zijn appartement in de Haagse wijk Noorderhout aan toeristen verhuurt via verhuursite Airbnb, maakt hij zich zorgen. En hoe meer hij zich in de regels en voorwaarden van Airbnb en verzekeraars verdiept, hoe ongeruster hij wordt.

Verhuurregels

Van de zomer leek het nog zo'n goed idee. Na een vakantie in New York waar Santoo en zijn vriendin in een Airbnb-woning verbleven, besloot het stel hun eigen appartement ook aan vakantiegangers te verhuren. 'Mijn schoonouders kunnen wel wat hulp in huis gebruiken. Daarom trekken we daar af en toe een paar weken in, en dan verhuren we ons huis aan toeristen.'

Erg leuk, vindt het stel, dat contact met toeristen. Ze doen hun best het hun naar de zin te maken. Ze vullen de koelkast met lekkers en ruimen extra goed op. En het loopt goed. Als ze zouden willen, zou het koppel de woning tot december permanent kunnen verhuren.

Maar Santoo, die als kredietbeheerder bij een bank werkt en twee financiële hbo-opleidingen heeft gedaan, probeert wel uit te zoeken hoe het zit met regels. Zo ontdekt hij dat hij behalve toeristenbelasting ook over een deel van de opbrengsten inkomstenbelasting moet betalen. 'Dat kan flink oplopen, 70 procent van je bruto opbrengsten wordt belast. Ik vraag me af hoeveel mensen dat weten.'

En dus is de verhuurder een paar weken een geleden een blog begonnen. Onder de naam 'de grootmeester' houdt hij andere Airbnb'ers op de hoogte van zijn zoektocht in het woud van verhuurregels. Zijn nieuwste ontdekking: wie zijn woning tijdelijk aan toeristen verhuurt, is in principe niet verzekerd voor schade aan de inboedel of brand. 'Daar ben ik erg van geschrokken. Stel je voor: er breekt brand uit vanwege gebrekkig onderhoud aan mijn meterkast. Ik ben niet verzekerd omdat mijn verzekeraar de verhuur aan toeristen niet dekt. Hoe moet ik dat oplossen? Verschrikkelijk.'

Santoo vraagt zich af of het niet beter is te stoppen met de verhuur van zijn appartement. In elk geval verhuurt hij niet meer aan toeristen uit de Verenigde Staten. Amerikanen spelen een prominente rol in een van zijn doemscenario's.

'Je weet hoe Amerikanen omgaan met letselschade. Stel, er valt een lamp op het hoofd van een Amerikaanse toerist die in mijn huis verblijft. Hij breekt zijn nek en overlijdt. Voor je het weet, krijg ik een miljoenenzaak aan m'n broek.'

Verhuurregels

Wie zijn huis via Airbnb verhuurt, moet de volgende zaken niet vergeten:

Toestemming
De Vereniging van Eigenaren van de koopwoning moet akkoord gaan met de verhuur. Ook de hypotheekverstrekker moet toestemming geven. Als het om een huurwoning gaat, moet de eigenaar toestemming geven. Woningcorporaties staan vakantieverhuur vaak niet toe.

Belasting
Behalve toeristenbelasting moet de verhuurder ook inkomstenbelasting afdragen over 70 procent van de bruto huuropbrengsten. Sommige kosten die de verhuurder maakt, zoals gas en elektra, mogen wel worden afgetrokken.

Verzekering
Veel verzekeraars dekken de tijdelijke verhuur van een particuliere woning aan toeristen niet. Airbnb biedt wel kosteloos een verhuurdersgarantie tot 700 duizend euro, die is bedoeld voor schade aan het huis, bijvoorbeeld door diefstal of brand. Die kan volgens Airbnb niet gezien worden als vervanging van een woningverzekering.

Santoo heeft de afgelopen weken ook contact gezocht met Airbnb, maar dat maakt de boel er niet beter op. De verhuursite biedt huurders een verhuurdersgarantie tot 700 duizend euro. Die dekt diefstal of vernieling door gasten. Want, zo staat er op de website: 'Jij bent deel van de Airbnb-familie, en wij staan achter onze familie.'

Allemaal leuk en aardig, vindt Santoo, maar die garantie dekt lang niet alles. 'Er staan acht pagina's aan algemene voorwaarden op de website. Die ben ik nu aan het uitpluizen. Er wordt van alles uitgesloten.' Het is dat hij verstand heeft van verzekeringen, maar hoe doen al die duizenden andere Airbnb'ers dat, vraagt hij zich af vaak af.

De bankier wordt er hoe langer hoe moedelozer van. 'Die mensen van Airbnb zitten lekker in San Francisco en houden geen enkele rekening met lokale regelgeving. Ze zeggen tegen de verhuurders: het is jouw verantwoordelijkheid je aan de regels te houden, maar je moet een halve jurist zijn om het allemaal te begrijpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden