Erfgenamen betalen gewoon belasting

De erfgenamen van prins Bernhard moeten in beginsel gewoon belasting betalen over het nagelaten vermogen van de prins en Juliana dat naar schatting 150 tot 200 miljoen euro bedraagt....

Van onze redactie economie

Hoogleraar Martin Jan van Mourik, specialist erfrecht, stelt dat leden van het koningshuis geen vrijstelling voor de successiebelasting hebben. 'De vier dochters uit het huwelijk met koningin Juliana betalen in principe boven een bepaalde drempel 27 procent over de erfenis.'

Ook de twee onwettige dochters delen mee. 'Als de twee andere buitenechtelijke dochters niet zijn erkend, en daar ga ik van uit, moeten ze al snel 68 procent afdragen over hun verkrijging', aldus Van Mourik. 'Opvallend is dat leden van het Koninklijk Huis wel vrijgesteld zijn van schenkingsbelasting.

'Het zou dus fiscaal slimmer zijn als Beatrix en Margriet, die beiden lid zijn van het Koninklijk Huis, een deel van hun erfenis schenken aan Alexia en Alicia.' Beatrix heeft volgens Bernhard nauwelijks eigen vermogen.

Bernhard bespreekt ook een onderwerp waarover al decennia wordt gespeculeerd: de aandelen Shell.

'Voor de Shell komt ons aandelenpakket uitgedrukt in percentages neer op nul komma nul nul nul iets', zei de prins. 'Drie nullen na de komma. Zo weinig hebben wij van de Shell, helaas.'

Waar dit in geld uitgedrukt op neerkomt, valt bij benadering te berekenen. Op de Amsterdamse beurs kan worden gehandeld via het houdsterfonds Koninklijke Olie, dat 60 procent van Shell in handen heeft.

De beurswaarde van Koninklijke Olie bedraagt nu ruim 88 miljard euro. De waarde van het Oranje-belang bedraagt maximaal 88 miljoen euro, uitgaande van een belang van 0,00099, ofwel 0,099 procent . Minimaal kan het - binnen de omschrijving van Bernhard - gaan om 0,0001. Dan zou het gaan om 8,8 miljoen euro euro. Het gemiddelde van de twee uitersten levert een Oranje-pakket van bijna 39 miljoen euro op.

Meer duidelijkheid is er over het onroerend goed . De leden van de Oranje-familie zijn eigenaar van ten minste zestien huizen, vier boerderijen, kasteel Drakesteyn en 723 hectare grond .

Volgens makelaarsvereniging NVM is de gemiddelde prijs van een hectare grond voor agrarisch gebruik in Nederland bijna 28 duizend euro. Langs deze - zeer conservatieve - maatstaf zou alleen de grond van de Oranjes al 20 miljoen euro waard zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden