Er is geld zat. Het is maar wie het vraagt

De zwartkijkers op de beurs moesten deze week een pauze inlassen...

Geert Dekker

Grote banken als Citigroup en UBS kwamen met kwartaalcijfers waaruit bleek dat er miljarden euro’s moeten worden afgeschreven op slechte leningen – maar de beurskoersen weigerden naar beneden te gaan.

eBay, het internetveilinghuis, maakte bekend 1,4 miljard dollar af te schrijven op de aankoop van het internetbelebedrijf Skype, vorig jaar. Maar de beurskoers van eBay weigerde naar beneden te gaan.

Zelfs het nieuws over Northern Rock werd positief geïnterpreteerd. De koers van de Britse hypotheekbank, die drie weken geleden werd getroffen door een ouderwetse stormloop op de spaartegoeden, is inmiddels zo sterk gedaald, dat de bank interessant wordt voor koopjesjagers. Dus is de vrije val – ingezet half september, toen het noodkrediet van de centrale bank bekend werd – tot staan gebracht.

De Britse krant Financial Times meldde afgelopen week dat het opkoopfonds JC Flowers geïnteresseerd is in Northern Rock. Dat is het investeringsvehikel van de Amerikaanse miljardair Chris Flowers, voorheen bankier bij Goldman Sachs. Flowers maakt maar weer eens duidelijk hoe betrekkelijk het woord crisis is. In een tijd waarin krediet geacht wordt schaars te zijn (omdat er nog veel onduidelijk is over de risico’s van allerlei financiële rariteiten waarin de afgelopen jaren is belegd) zou Flowers inmiddels een bedrag van 22 miljard euro bij elkaar hebben geschraapt, om Northern Rock op het droge te trekken.

Met andere woorden: er is nog steeds geld genoeg dat staat te wachten om te worden uitgeleend, het gaat er alleen maar om wie het vraagt. Amerikaanse huizenbezitters in nood? Nu even niet. Banken die worden verdacht van meer dan gemiddelde handelsactiviteiten in de genoemde rariteiten: nu even niet. Maar een groot opkoopfonds, onder leiding van een van de hardste Wall Street-bankiers, gespecialiseerd in het oplappen van probleembanken? Natuurlijk.

Alle reden voor beleggers om opgelucht adem te halen. De financiële autoriteiten werken ook mee: deze week liet de Europese Centrale Bank (ECB) de rente ongemoeid, terwijl het niet zeker is dat het inflatiegevaar geweken is. Maar geld duurder maken in een tijd dat de exacte impact van de kredietcrisis nog niet bekend is, dat gaat zelfs de ECB te ver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden