Eon neemt afscheid van kolencentrales, volgt de rest?

De Duitse energiegigant Eon doet haar 'conventionele' energiecentrales in de verkoop en gaat zich concentreren op duurzame energie. Het afsplitsen van de fossiele activiteiten is volgens het bedrijf nodig om zich volledig te kunnen concentreren op een toekomstige hernieuwbare energievoorziening. Zullen Nederlandse energiebedrijven volgen?

Een windmolen van Nuon. Beeld anp
Een windmolen van Nuon.Beeld anp

'De ontwikkelingen op de energiemarkt gaan steeds sneller', zegt woordvoerder Edwin Kotylak over de maatregelen van Eon, 'en er is simpelweg meer focus nodig om deze bij te kunnen houden.' De grootschalige energieopwekking met conventionele middelen is een heel andere tak van sport, vindt Kotylak, vergeleken met de kleinschalige, duurzame energie waar de markt om vraagt.

Eon wil zich gaan specialiseren in nieuwe vormen van energievoorziening, zoals de zonnepanelen waarmee particulieren of hele wijken in hun eigen energie voorzien, of restwarmte uit de industrie waarmee gemeenten woningen verwarmen. Het bedrijf wil ook inzetten op de opslag van wind- en zonne-energie, benodigd om op zon- en windvrije dagen de stroomvoorziening te kunnen garanderen.

Andere Nederlandse energiebedrijven zullen de stap van Eon vooralsnog niet volgen, zeggen ze. 'Voor ons speelt dit een stuk minder', zegt een woordvoerder van Eneco, 'omdat we al grotendeels met duurzame energie werken'. RWE, het moederbedrijf van Essent, laat weten met zowel duurzame als conventionele energie prima verder te kunnen. Nuon gaat niet in op beslissingen van concurrenten.

Kolengestookte centrale in de Groningse Eemshaven, met windmolens ernaast. Beeld anp
Kolengestookte centrale in de Groningse Eemshaven, met windmolens ernaast.Beeld anp

Winstgevendheid in het geding

Toch heeft de rest van de sector met soortgelijke problemen te maken als Eon, denkt energiesectoranalist Hans van Cleef van ABN Amro. Volgens hem is de winstgevendheid van conventionele energie in het geding: 'Als je vandaag investeert in een kolencentrale, gaan er jaren overheen voordat hij staat', legt hij uit, 'terwijl je door de ontwikkelingen in de markt niet meer weet of er dan nog vraag naar is'.

Niet verwonderlijk dus, dat Eon vandaag 4,5 miljard euro moest afschrijven op zijn conventionele energievoorziening. Eerder dit jaar boekte ook Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, 3 miljard euro af doordat zijn 'oude' energie in waarde was afgenomen.

'Nuon en Essent zullen tegen dezelfde problemen aanlopen als Eon', denkt ook duurzaamheidsconsultant Maurits Groen. 'Niet alleen gaan de technologische ontwikkelingen sneller, ook de vraag naar duurzame energie stijgt in hoog tempo. Als je als bedrijf vast blijft zitten aan conventionele energie, kun je al die ontwikkelingen nooit bijbenen.'

'Het argument dat nu nog voor conventionele energie wordt gekozen, is dat zon- en windenergie niet goed kan worden opgeslagen', zegt Groen, 'maar ik verwacht dat daar de komende tien jaar veel gaat veranderen'. Van Cleef is daar een stuk voorzichtiger in: 'om voldoende te investeren in energieopslag, is er op Europees niveau een helder energiebeleid nodig. En daar ontbreekt het aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden