Enron-betrokkene dood in park

Een lijk dat in een park in Londen is gevonden, blijkt het lichaam te zijn van de bankier Neil Coulbeck van Royal Bank of Scotland....

Van onze correspondent Peter de Waard

Dat heeft Scotland Yard woensdag bekendgemaakt. De politie stelt dat de dood van Neil Coulbeck als een onopgehelderde zaak wordt beschouwd.

Coulbeck werkte tot 2004 voor RBS-dochter NatWest, waar hij als hoofd van de afdeling Financiële Markten Noord-Amerika was aangesteld. In die hoedanigheid was hij een collega van het zogenoemde Enron-trio, dat vandaag door de Britten aan de VS zal worden uitgeleverd.

De uitlevering heeft tot felle protesten geleid van Citybankiers die vrezen dat het drietal in Amerika geen eerlijk proces zal krijgen. Maar premier Tony Blair heeft geweigerd de uitlevering ongedaan te maken om de drie bankiers in eigen land te berechten, zoals ze wensen.

Coulbecks echtgenote had haar man al op 6 juli als vermist opgegeven. Een van de drie bankiers die vandaag naar de VS worden overgevlogen, is geschokt door Coulbecks dood. ‘Het is afschuwelijk. Op een dag, als dit allemaal achter de rug is, zal ik thuiskomen en mijn vrouw en kinderen begroeten. Die arme kerel kan dat niet meer’, aldus David Bermingham.

In 2002 vroegen de VS om arrestatie van Bermingham en zijn mede-bankiers Gary Mulgrew en Giles Darby vanwege samenzwering in het Enron-schandaal. Ze zouden hebben gefraudeerd door hun werkgever Greenwich Natwest te adviseren het belang in NatWest ver onder de marktwaarde te verkopen. Daarna namen ze ontslag en kochten zelf het belang, om het vervolgens met forse winst te verkopen. Het drietal ontkent alle schuld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden