‘Enorme winsten bij bouw Vinexwijk’

Projectontwikkelaars en grondexplotatiebedrijven hebben buitenproportionele winsten behaald bij de nieuwbouw van Vinexwijken...

De overwinsten zijn behaald vanwege de schaarste in Nederland aan koopwoningen. Naast de projectontwikkelaars hebben ook gemeenten geprofiteerd van de extra winsten. De gemeenten hebben via speciale afspraken een deel van de overwinsten afgeroomd.

Het OTB heeft gekeken naar IJburg (Amsterdam), Wateringse Veld (Den Haag), de Waalsprong (Nijmegen), Stad van Zon (Heerhugowaard) en Boechorst (Noordwijk), waar in totaal 40 duizend woningen worden gebouwd.

De overwinsten konden ontstaan doordat de huizenprijzen eind jaren negentig veel sneller stegen dan de bouwkosten. Doordat veel grond in Vinexwijken al in handen was van projectontwikkelaars en gemeenten, wisten zij de winst op te strijken. Aanvankelijk profiteerden ook huizenkopers van de gunstige prijsontwikkeling, doordat de huizenprijzen pas in een later stadium fors werden verhoogd.

Aangezien de huizenprijzen na 2000 minder snel zijn gestegen, vermoedt het OTB dat de overwinsten over de afgelopen jaren minder groot zijn geweest. In sommige gevallen kan sprake zijn van verlies.

Precieze getallen zijn lastig te achterhalen, omdat de afspraken over grondprijzen erg ingewikkeld zijn geworden. ‘Pas als alle woningen zijn opgeleverd, kun je per project nagaan hoe de winsten zijn verdeeld’, zegt onderzoeker Harry van der Heijden van het OTB.

Het onderzoek naar de overwinsten dateert uit maart 2005, maar is pas onlangs door het ministerie van VROM openbaargemaakt. Het rapport Gronduitgifte op uitleglocaties maakt onderdeel uit van een breder onderzoek. Dit rapport wordt pas naar de Kamer gestuurd als aanvullend onderzoek is verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden