Enkele weken extra voor verkoop HBU

De Nederlandse staat en Deutsche Bank krijgen van Brussel nog enkele weken om overeenstemming te bereiken over de overname van onderdelen van ABN Amro.

Dit blijkt uit de reactie van eurocommissaris Kroes (Concurrentie) op het akkoord op hoofdlijnen dat de staat met Deutsche Bank heeft bereikt. De Europese Commissie eist verkoop van circa 10 procent van ABN Amro om de marktmacht van de combinatiebank met Fortis te beperken.

Minister Bos van Financiën schrijft de Tweede Kamer dat hij Kroes om nog meer uitstel vraagt ‘om tot een definitieve overeenkomst te komen’. ‘Het is het verschil tussen 3 en 300 A4-tjes’, zei Bos later. Ingewijden denken dat Bos enkele weken en geen maanden uitstel is gegund.

Maandag verleende eurocommissaris Kroes (Concurrentie) voor de zesde keer uitstel – ditmaal 24 uur – om beide partijen tot overeenstemming te laten komen. Verder uitstel zou ze alleen geven om het ministerie van Financiën en Deutsche Bank de tijd te geven de overeenkomst af te ronden.

Volgens een persbericht van Deutsche Bank koopt de bank hetzelfde pakket aan bankonderdelen als het op 3 juli 2008 overeen kwam met de vorige eigenaar van ABN Amro, Fortis. Dat pakket bestaat uit delen van ABN Amro-dochter Hollandse Bank Unie (HBU), twee afdelingen voor zakenklanten, dertien regionale kantoren die verspreid zijn over Nederland en de afdeling debiteurenfinancieringen van ABN Amro. Destijds was de prijs 709 miljoen euro, terwijl volgens Fortis de waarde minstens een miljard was. Volgens Het Financieele Dagblad zou de overnameprijs nu iets onder de 700 miljoen liggen.

Een belangrijk twistpunt bij de overeenkomst toen was de kredietportefeuille van HBU, die destijds een waarde had van 10 miljard euro. Deutsche Bank bedong dat de toenmalige verkoper – Fortis – gedurende enkele jaren de verliezen op die portefeuille zou garanderen. Of die afspraak nu weer is gemaakt, maar dan met een garantie van de staatsbank ABN Amro, is onduidelijk. Volgens Bos zou ‘dit probleem zijn opgelost’. Bos stelt dat een balans gevonden is tussen de prijs die Deutsche Bank betaalt en de garantie die de nieuwe eigenaar – de Nederlandse staat – op een deel van de portefeuille geeft. Bij zo’n garantie moet ABN Amro enkele honderden miljoenen aan kapitaal aanhouden.

Brussel eist de verkoop om ABN Amro in combinatie met Fortis niet te groot te laten worden, vooral op de markt van bankdiensten voor het midden- en kleinbedrijf. Tegelijk wil Kroes een nieuwe speler een kans geven op de Nederlandse markt. Deutsche verwacht de vierde bank op de zakelijke markt te worden. Een jaar geleden zei de bank dat het met de koop marktleider werd in Amsterdam en Eindhoven en de ambitie had om snel nummer drie te worden.

Deutsche Bank denkt met de bankonderdelen, waar circa 1.400 mensen werken, ruim 35.000 bedrijven en 8.000 privépersonen als klant over te nemen. De vakbonden zijn opgelucht dat er na twee jaar duidelijkheid komt voor de betrokken werknemers, die al in een aparte organisatie waren ondergebracht. De bonden zijn ervan overtuigd dat het akkoord op hoofdlijnen snel zal leiden tot een definitieve overeenkomst.

Neelie Kroes (ANP) Beeld
Neelie Kroes (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden