Energiezuinig wonen loont met groene hypotheek

Kopers van energiezuinige huizen kunnen fikse korting krijgen op hypotheekrente. Vandaag lanceert de Rabobank als eerste grote speler een 'groene' hypotheek.

W ie een nieuw, energiezuinig huis koopt, heeft daar binnenkort op drie niveaus plezier van. Beeld Marcel van den Bergh
W ie een nieuw, energiezuinig huis koopt, heeft daar binnenkort op drie niveaus plezier van.Beeld Marcel van den Bergh

Wie een nieuw, energiezuinig huis koopt, heeft daar binnenkort op drie niveaus plezier van. Naast een schoner milieu leverde het al een lagere energierekening op. Nieuw is dat de huiseigenaar minder hypotheekrente betaalt.

Vanaf vandaag biedt Rabobank klanten die een zeer energiezuinig huis kopen een half procent korting op de normale hypotheekrente. Dat speciale tarief geldt alleen voor milieuvriendelijke nieuwbouwhuizen, zoals de zogeheten 'nul-op-de-meter'-woningen. De korting wordt berekend over een hypotheekbedrag van maximaal 150 duizend euro. Omdat het voordeel 10 jaar geldt, kan de totale besparing per huishouden oplopen tot 7.500 euro.

Maar liefst 15 procent van de CO2-uitstoot in Nederland komt voor rekening van woningen. Sinds enkele jaren beloont de kleinere Triodos Bank daarom al eigenaren van energievriendelijke huizen. Hoe beter het energielabel, hoe meer korting zij krijgen op hun hypotheekrente. Een Triodos-klant met energielabel G, het laagste dat er is, kan daardoor jaarlijks tot 600 euro meer kwijt zijn aan hypotheekrente dan zijn buren met een A-label die ook Triodos-klant zijn. Voor de meest milieuvriendelijke huizen is er tijdelijk een extra korting tot 0,2 procent. Die geldt overigens alleen voor woningen zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Trend

Marktleider Rabobank komt nu met zo'n 'groene' hypotheekkorting. In eerste instantie trekt de bank 50 miljoen euro uit voor zulke hypotheken. 'Volgens de bouweisen die vanaf 2020 gelden, moeten alle nieuwbouwwoningen dan bijna energieneutraal zijn', zegt Elze Vonk, hoofd financieren en verzekeren particulieren bij Rabobank. 'De Rabo GroenHypotheek stimuleert klanten nu al te kiezen voor een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning door hun rentekorting te geven.'

De concurrentie zal het initiatief van Rabobank nauwlettend volgen. Er lijkt sprake van een trend. Andere banken zijn druk bezig soortgelijke initiatieven op te tuigen. Zo denkt ook de Volksbank, waaronder sinds kort SNS Bank, ASN, Regiobank en BLG Wonen vallen, na over een rentekorting voor huizenbezitters die hun woning energiezuiniger maken. Het concern streeft als eerste Nederlandse bank voor 2030 een volledig klimaatneutrale balans na. Dat geldt dus ook voor de woningportefeuille, benadrukt woordvoerder Jascha Hagendoorn.

Stimuleringsregelingen

Het wachten is op de eerste grote bank waar ook eigenaren van bestaande woningen terechtkunnen voor een 'groene' hypotheekkorting. Juist bij oudere panden lijkt grote milieuwinst te behalen. Wie een slecht geïsoleerde woning in de binnenstad koopt met een G-label en deze isoleert, bespaart veel energie. Maar een lagere hypotheekrente levert dat vooralsnog niet op. De Rabobank zegt 'de mogelijkheden te onderzoeken'. Er zijn al wel andere stimuleringsregelingen. Zo geven diverse hypotheekverstrekkers korting op leningen voor energiebesparende maatregelen. Ook mogen deze huiseigenaren zich van de overheid dieper in de schulden steken.

De nieuwe Rabobank-hypotheek is niet louter een idealistisch gebaar. Naast het voordeel voor de klant (en de aannemer, die wellicht duurder kan bouwen) kost het ook de bank niets extra. Die win-winsituatie is te danken aan de fiscus. Als de kortingsactie een succes blijkt, zullen de miljoenen voor de GroenHypotheek namelijk voortaan bij de Rabo Groen Bank worden ondergebracht. Hoewel deze bank nauwelijks rente vergoedt op spaargeld, behalen spaarders en depositohouders dankzij het aanzienlijke belastingvoordeel (groene spaarders betalen minder inkomstenbelasting en vermogensrendementsheffing) toch een aardig rendement. Vrijwel alle banken, ook ING en ABN Amro, hebben zo'n groenbank. Jaarlijks wordt op deze manier voor ongeveer 800 miljoen euro aan duurzame projecten gefinancierd.

Veel van deze groene beleggingsfondsen kampen merkwaardig genoeg met een overschot aan geld. Dat is zowel het gevolg van hun grote populariteit als van een gebrek aan groene investeringsmogelijkheden. Ook Rabobank accepteert op dit moment geen nieuw spaargeld. Met de GroenHypotheek is zij nu van plan als eerste bank dit overvloedige groene kapitaal aan te wenden voor duurzame hypotheken.

Bang dat hiermee vooral milieuvriendelijke projecten worden gesponsord die toch al gepland waren, is de Rabobank volgens woordvoerder Nanne van Nunen niet. 'We hopen juist dat aannemers en projectontwikkelaars hun bouwplannen bijstellen om te kunnen voldoen aan deze regeling.' De bank zegt daarover al 'een aantal concrete toezeggingen' binnen te hebben van aannemers en projectontwikkelaars. In 2017 worden naar verwachting zo'n 1.600 nieuwe woningen gebouwd die aan de strenge criteria voldoen.

De belastingdienst betaalt

De klant, de bank, de belegger, het milieu: alles en iedereen lijkt voordeel te hebben bij de groene hypotheken. Dat is te danken aan een subsidie die via de belastingen loopt. Wie zijn spaargeld in groene beleggingen stopt, betaalt minder vermogensrendementsheffing. De normale vrijstelling hiervoor bedraagt in 2016 ruim 24 duizend euro voor een alleenstaande. Bij 'groen geld' mag nog eens 57.213 euro extra belastingvrij worden aangehouden. Daarnaast worden duurzame beleggers getrakteerd op een aanvullende heffingskorting van 0,7 procent. Dat betekent dat zij, bij een inleg van 10 duizend euro, 70 euro van hun inkomstenbelasting mogen aftrekken.

Het gevolg kan zijn dat een groen spaardeposito, ondanks de minuscule rente, toch meer oplevert dan een normaal deposito. Zo betaalt iemand die 50 duizend euro vastzet in een groen fonds jaarlijks 657 euro minder belasting. Dat is een rendement van 1,3 procent. Niet slecht, in deze tijden van extreem lage rentes.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte vermeld dat Rabobank de eerste grote bank is die korting geeft op de hypotheekrente voor energiezuinige huizen. Ook ABN Amro kent sinds enige tijd een 'duurzaamheidskorting' van 0,2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden