Energienota stijgt volgend jaar met 6 procent

Een gemiddeld huishouden zal bij Nuon volgend jaar 117 euro meer aan gas en licht kwijt zijn. De jaarafrekening van 2007 komt daarmee 5,6 procent hoger uit. De stijging is beperkt dankzij een daling van de olieprijs in de afgelopen maanden en door het vervallen van de bijdrage die iedereen betaalt aan de overheid voor het opwekken van duurzame energie.

ANP

Nuon, het op een na grootste energiebedrijf van Nederland heeft de nieuwe prijzen vrijdag bekendgemaakt. Marktleider Essent komt over ongeveer een week met de energieprijzen voor het nieuwe jaar. ‘Als de gasprijs op huidige niveau blijft, dan kunnen we in de toekomst het gastarief verlagen’, zei directeur detailhandel Bart Hofker. ‘De recente daling van de olieprijs scheelt 19 euro op jaarbasis.’ Doordat energiebedrijven langlopende gascontracten afsluiten, profiteren zij niet direct volledig van de daling van de olieprijs. De gasprijs is in Nederland gekoppeld aan die van olie.

Komend jaar komt de gemiddelde energierekening uit op 2186 euro. Deze maand kreeg ieder huishouden 52 euro als compensatie voor de gestegen energieprijzen teruggestort. Volgend jaar wordt dit bedrag, bedoeld om duurzame energie te stimuleren, niet meer bij consumenten in rekening gebracht. Als deze bijdrage aan duurzame energie niet was geschrapt, zou de rekening over 2007 naar schatting 8 procent hoger uitvallen. Zonder deze speciale heffing bestaat nog steeds 40 procent van de energienota uit belastingen.

Over 2006 betalen consumenten gemiddeld 150 euro meer voor hun gas en licht dan in 2005. De gasrekening steeg volgens het CBS tussen 2000 en januari 2006 met 85 procent, elektriciteit werd in die periode 40 procent duurder. De gasprijs is in Nederland gekoppeld aan de olieprijs.

De energierekening is opgebouwd uit kosten voor levering, netbeheer, belasting en btw. Nuon gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3500 kilowattuur elektriciteit en 1820 kubieke meter gas. Hierbij stijgen de jaarlijkse kosten voor de levering van gas met 76 euro. Dat is lijn met wat GasTerra, het voormalige handels- en leveringsbedrijf van Gasunie, begin deze maand voorspelde. De rekening voor elektriciteit stijgt met 79 euro.

De energievraag in Nederland stijgt, volgens de jongste cijfers, ondanks de stijgende prijzen nog steeds met 2 procent per jaar. Nuon start binnenkort een adviescampagne aan huis waarbij klanten de kosten en baten van energiebesparing worden voorgerekend. Door de stijgende energiekosten wordt woningisolatie, naast besparing door bijvoorbeeld spaarlampen, steeds aantrekkelijker. Onderzoek wijst volgens Nuon uit dat klanten gemiddeld 20 procent op hun energierekening kunnen besparen.

Deze herfst stoken Nederlandse huishoudens evenwel een stuk minder dan in voorgaande jaren. Dit vanwege de recordhoge temperaturen. ‘Wij schatten dat de huishoudens in oktober toch wel een kwart minder hebben gestookt dan normaal’, aldus een woordvoerder van GasTerra, voorheen het handels- en leveringsbedrijf van Gasunie vrijdag.

De herfst is dit jaar de warmste in de afgelopen drie eeuwen. Volgens het KNMI bedroeg de gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden september, oktober en november 13,2 tot 13,5 graden Celsius.

GasTerra, dat gas levert aan energiebedrijven als Nuon en Essent, merkte in oktober dat er een stuk minder werd afgenomen en daarmee de inkomsten van het bedrijf daalden. ‘Dit tikt in november nog zwaarder aan omdat de stookhoeveelheid dan hoger ligt’, aldus de woordvoerder.

GasTerra schat in dat de lagere stookkosten een gemiddeld huishouden in oktober ongeveer 25 euro scheelde. ‘Voor november verwachten we ook dat een gemiddeld huishouden 25 euro euro goedkoper uit is’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden