Energiemaatschappijen minder groen geworden

Het stroomaanbod van energiemaatschappijen in Nederland is het afgelopen jaar niet groener, maar grijzer geworden. De energiebedrijven verstookten 5 procent meer kolen dan in 2013, waardoor het aandeel kolenstook in de stroomproductie steeg van 24 naar 29 procent. De belangrijkste oorzaak is de prijsdaling van kolen.

Jeroen Trommelen
null Beeld anp
Beeld anp

Veel stroomleveranciers scoren hierdoor lager op de jaarlijkse ranglijst van duurzame energieleveranciers van consumenten- en milieuorganisaties Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE, die vandaag wordt gepubliceerd. Stroomproductie uit kolen veroorzaakt twee keer zoveel broeikas-CO2 als uit gas.

De grootste energiebedrijven Nuon en Essent blijven de minst duurzame producenten en halen net als voorgaande jaren een dikke onvoldoende op de ranglijst. Maar ook de score van energiebedrijf Eneco, dat wel in de voorhoede zit van duurzame bedrijven, daalt van een ruime (6,8) naar krappe voldoende: 6,2. Het gemiddelde eindcijfer van alle bedrijven samen daalde van 5,7 naar 5,5.

Slechts enkele kleine stroomleveranciers die vooral of uitsluitend energie verkopen uit volledig duurzame bron zoals uit wind en zon, halen een ruime voldoende. Hun bijdrage aan de totale Nederlandse stroommarkt - inclusief die aan fabrieken en bedrijven - is echter klein. Het marktaandeel van de zeven voorlopers in de lijst, waaronder Greenchoice, was vorig jaar 3,3 procent.

Werkzaamheden bij de OBA Bulk Terminal Amsterdam. Het voormalige Overslagbedrijf Amsterdam is een overslagbedrijf voor steenkool in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Beeld ANP
Werkzaamheden bij de OBA Bulk Terminal Amsterdam. Het voormalige Overslagbedrijf Amsterdam is een overslagbedrijf voor steenkool in het Westelijk Havengebied van Amsterdam.Beeld ANP

Duurzaamheid

Voor de ranglijst zijn alle 37 stroomleveranciers gewaardeerd die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. De meeste van hen produceren zelf geen energie, maar verhandelen stroom van andere producenten in binnen- of buitenland. Hun rapportcijfers zijn een weging van prestaties op het gebied van eigen investeringen in duurzame energie en de productie, levering en inkoop van stroom.

In de ranking van vorig jaar scoorden negen energiebedrijven een voldoende: één meer dan dit jaar. De drie kleintjes die een 10 behalen zijn DE Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland, alle leveranciers van windstroom.

De lagere score van Eneco komt door een slechtere waardering van de inkoop van het energieconcern. Of de ingekochte stroom van Eneco daadwerkelijk grijzer was, blijft overigens onduidelijk. Het bedrijf verstrekte volgens de onderzoekers onvoldoende informatie, wat in de puntentelling bestraft wordt met een 'gemiddelde' waardering. 'Ook nadat we Eneco die berekening hadden voorgelegd, heeft het bedrijf geen nadere informatie verstrekt', zegt Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.

De score van Greenchoice daalde eveneens, van 7,7 naar 7,2, omdat niet altijd de 'meest duurzame' vormen van biomassa werden ingekocht. Dat was veelal elektriciteit uit vergistinginstallaties, die door de milieuorganisaties relatief slecht wordt beoordeeld.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Niet meegewerkt

Zeven stroomleveranciers hebben helemaal niet meegewerkt aan het onderzoek. Daaronder de grote producenten Essent, Nuon, GDF Suez en EON en de kleinere handelsorganisaties Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie. Volgens de onderzoekers was medewerking van de grote maatschappijen ook niet nodig, omdat al hun informatie uit openbare bronnen beschikbaar was.

Een bulldozer verwerkt kolen in de haven van Amsterdam. Beeld ANP
Een bulldozer verwerkt kolen in de haven van Amsterdam.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden