Energiebedrijven zijn niet klaar voor beurs

Energiebedrijven zijn nog lang niet beurswaardig. Dat concludeerden beleggingsanalisten van Generale Bank die de zes grootste stroombedrijven vergeleken met het gemiddelde beursfonds....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De energiedistributiebedrijven moeten de komende jaren rekening houden met privatisering en een (gedeeltelijke) beursgang, stelt Eneco in zijn huisblad.

Een fictieve bundeling van Eneco, Edon, Nuon, PNEM, ENW en Mega zou een bedrijf opleveren met een hoog risico: de winsten zijn niet stabiel en rentelasten zijn te hoog. Maar het allergrootste risico, stellen de analisten, vormt het onzekere wettelijke kader waarin de ondernemingen moeten opereren.

'Buiten de directe risico's van liberalisering voor het energiebedrijf is het politieke risico één van de belangrijkste', schrijft de bank. Hoewel de overheid op het punt staat de elektriciteitsmarkt te liberaliseren, blijft deze sector sterk onder invloed van regelgeving.

Het energiebedrijf zou veel lager gewaardeerd worden dan bedrijven die op de beurs genoteerd zijn. Ook het Duitse nutsconglomeraat RWE zou meer aantrekkingskracht op beleggers uitoefenen. Alleen Koninklijke PTT, het pas enkele jaren geprivatiseerde post en telecombedrijf, heeft een risicoprofiel dat vergelijkbaar is met dat van een energiebedrijf. Dat komt mede doordat KPN aan hetzelfde politieke risico blootstaat als het energiebedrijf: liberalisering van de markt en onvoorspelbare regelgeving.

Op basis van de jaarverslagen over 1996 van de zes distributiebedrijven komt Generale Bank tot de conclusie dat de winststabiliteit van het samengestelde energiebedrijf laag is. De winsten en de solvabiliteit leiden in verhouding tot de risico's tot een lage waardering en de rentelasten zijn te hoog. Bovendien is het bedrijf met handen en voeten gebonden aan de eigen regio.

Daarom is het zaak dat de bedrijven diversificeren. Tot nu toe maakt energie de hoofdmoot van hun activiteiten uit. de laatste jaren komt daar steeds meer bij: telecom en milieu worden belangrijker. Op termijn wordt telecom zelfs kernactiviteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden