Energiebedrijven bereid af te zien van privatisering

Minister Joop Wijn van Economische Zaken gaat een week voor een cruciaal debat over de splitsing van energiebedrijven om de tafel zitten met de stroombedrijven Nuon, Essent, Eneco en Delta....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

‘De energiebedrijven hebben een plan gepresenteerd en de minister gaat daar geïnteresseerd naar luisteren’, zegt een woordvoerder van Wijn. Het overleg tussen de CDA-minister en de topmannen van de energiebedrijven staat gepland voor 7 november.

Op 14 november moet Wijn in de Eerste Kamer het wetsvoorstel van zijn voorganger Brinkhorst verdedigen. De wet regelt de verplichte splitsing van energiebedrijven in een commerciële tak voor de stroomopwekking en een publiek deel met het netwerk van stroomkabels. De energiebedrijven hebben grote bezwaren tegen de wet.

In een vertrouwelijke brief aan de minister schrijven de vier bedrijven dat zij voor lange tijd afzien van privatisering van de energiebedrijven. De aandeelhouders van de energiebedrijven – provincies en gemeenten – hebben in groten getale gezegd geen privatisering meer na te streven. De splitsing van de energiebedrijven was bedoeld de privatisering mogelijk te maken.

De energiebedrijven bevestigen het bestaan van de brief, maar geven de inhoud niet vrij. ‘Het lijkt ons kies eerst het gesprek met de minister af te wachten’, zegt een woordvoerster van Delta.

Minister Wijn heeft zich tot nog toe op de vlakte gehouden over de wenselijkheid van de verplichte energiesplitsing; een plan waar Brinkhorst (D66) zich juist zeer sterk voor had gemaakt. Wijns’ partij, het CDA, lijkt afstand te nemen van het wetsvoorstel. ‘In ons nieuwe verkiezingsprogramma staat dat alleen splitsing nodig is als een bedrijf wil privatiseren. Het wetsvoorstel van verplichte splitsing is geen ideale oplossing,’ zegt CDA-Kamerlid Jos Hessels.

Dat Hessels in de Tweede Kamer instemde met de wet noemt hij zijn ‘grootste blunder’. Pas nadat een commissie onder leiding van A.W. Kist de weg baande voor splitsing, ging het CDA overstag. Hessels: ‘Die commissie moest onder grote tijdsdruk werken, zodat de taakopdracht veel te nauw is geformuleerd. Bovendien was Kist gezien zijn banden met EZ, niet onafhankelijk genoeg. Het is mijn fout dat ik me vooraf al committeerde aan de conclusies van de commissie.’

Senator Huub Doek (CDA) zegt dat zijn fractie ook na een toelichting van Wijn nog ‘onverminderd kritisch’ is over de splitsingswet.

Voorstanders van splitsing zeggen dat de wet een eind maakt aan ongeoorloofde kruissubsidiëring. Toezichthouder DTe komt eind dit jaar met een rapport waarin bekeken wordt of die kruissubsidie daadwerkelijk bestaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden