Energiebedrijf Delta in financiële problemen

Amsterdam Het Zeeuwse nutsbedrijf Delta, een van de laatste twee grote energiebedrijven in overheidshanden, zit in grote financiële problemen. Dat zeggen ingewijden naar aanleiding van de vergadering van de raad van commissarissen, die maandag in Middelburg gehouden werd....

Van onze verslaggever Michael Persson

De winst lijkt nagenoeg te zijn verdampt, wat grote consequenties kan hebben voor de kredietwaardigheid van het bedrijf. Het herfinancieren van bestaande leningen kan lastiger worden, investeren al helemaal.

Daarmee doemt het scenario op dat het bedrijf, dat voor de helft in handen is van de provincie Zeeland en de andere helft van Zeeuwse gemeenten, zich moet inlaten met buitenlandse partijen. Delta heeft zich altijd geprofileerd als een Zeeuws bedrijf, dat het op eigen kracht zei te kunnen redden, in tegenstelling tot Nuon en Essent.

Het plan voor een tweede kerncentrale, die Delta naast de bestaande centrale in Borssele wil zetten, lijkt hoe dan ook onhaalbaar voor Delta alleen. Volgens een analyse van Spring Associates, een invloedrijke consultant in de energiesector, is de bouw van de centrale alleen mogelijk met een buitenlandse partner. ‘Maar zelfs dan is samenwerking op gelijkwaardige basis zeer onwaarschijnlijk’, concludeert Ebel Kemeling van Spring. ‘Dat betekent dat óf het project wordt verkocht, óf het hele bedrijf.’

Een aantal overnamen met geleend geld, waarop nu flink moet worden afgeboekt, heeft Delta in de problemen gebracht. Zo nam het energiebedrijf in 2007 het Limburgse zonnecelbedrijf Solland Solar over, dat door de economische crisis in de problemen is geraakt. Ook op de koop van het Belgische afvalverwerkingsbedrijf Indaver moest het afgelopen jaar flink worden afgeboekt, zeggen ingewijden. Door de overnamen daalde de solvabiliteit sterk; van 74 naar 39 procent.

Een andere dreigende verzwakking van Delta is de verplichte afsplitsing van het netwerkbedrijf (zoals alle energiebedrijven daartoe verplicht zijn) en het drinkwaterbedrijf Evides, waarin Delta een belang heeft van 50 procent. Beide activiteiten staan garant voor een stevige balans en een stabiele kasstroom, die Delta nu nog enigszins op de been houdt.

De twee poten moeten worden afgesplitst omdat ze in de geliberaliseerde energiemarkt een concurrentievoordeel opleveren ten opzichte van nieuwkomers.

Met de afsplitsing dreigt een nieuwe degradatie van de kredietwaardigheid van Delta. Het bedrijf ging de afgelopen jaren in de ogen van de beoordelaars van Standard & Poor’s vier treden omlaag, van A+ in 2007 naar BBB vorig jaar. ‘Met zo’n rating kun je nauwelijks investeren. Delta mag blij zijn als het zijn herfinanciering rond krijgt’, zegt energieconsultant Peter van den Oetelaar, die Delta al jaren volgt en van binnenuit kent.

De raad van commissarissen en grootaandeelhouder Zeeland houden vast aan de multi utility-strategie die Delta de afgelopen jaren heeft gevolgd. ‘Die strategie is bestendig gebleken in de turbulentie die de energiewereld de afgelopen jaren geteisterd heeft’, zegt Marten Wiersma (GroenLinks), die namens de provincie Zeeland in de RvC zit. ‘Het pad van de energietransitie is ingewikkeld. Als je dan ook wordt geconfronteerd met een economische crisis, wordt het lastig. We maken ons zorgen, maar de toestand is niet hopeloos.’

Ook gedeputeerde Kees van Beveren (CDA) van de provincie Zeeland blijft nog achter het management staan. ‘Gelukkig heeft Delta niet de logheid van de allergrootsten. Het bedrijf is wendbaar genoeg om zich door de crisis te loodsen. Verwijten? Dat is niet aan de orde. Er heerst hier in Zeeland niet zo’n afrekencultuur.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden