Energiebedrijf Delta brokkelt verder af: klanten verkocht aan Zweeds investeringsbedrijf

De totale ontmanteling van het Zeeuwse energiebedrijf Delta is weer een stapje dichterbij. Het gehele klantenbestand is dinsdag voor 488 miljoen euro van de hand gedaan aan het Zweedse investeringsbedrijf EQT Infrastructure. Nadat in oktober de windparken werden verkocht aan Eneco, bezit de sterfhuisconstructie die achterblijft alleen nog onderdelen die verplicht te koop staan of onrendabel zijn.

Luchtopname van de kerncentrale van Borssele. Beeld anp
Luchtopname van de kerncentrale van Borssele.Beeld anp

Toen de financiële problemen bij Delta dit jaar aan het licht kwamen, wilde het bedrijf het liefst alles in één transactie verkopen om nog zo veel mogelijk te redden van de werkgelegenheid. Met circa 1.800 medewerkers is Delta de tweede werkgever in krimpregio Zeeland.

EQT investeert in bedrijven om ze naar eigen zeggen beter en duurzamer te maken. Het overgenomen Delta Retail telt 370 voltijdsbanen, die behouden blijven in de nieuwe 'zelfstandige entiteit met vestigingsplaats in Zeeland'. Over de toekomst van de overige werknemers van Delta valt volgens een woordvoerder nog niets te zeggen.

De overname door EQT moet nog worden goedgekeurd door alle aandeelhouders van Delta, de ondernemingsraad en mededingingswaakhond Autoriteit Consument & Markt. De belofte is dat klanten van energiebedrijf Delta en het eveneens verkochte kabelbedrijf Zeelandnet niets merken van de overname.

Hoop

De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de achtergebleven Zeeuwse onderdelen: de verlieslijdende kerncentrale en een gascentrale, die weinig draait vanwege de hoge gasprijs ten opzichte van de kolenprijs. Verder bezit het oude Delta, dat een nieuwe naam krijgt omdat de merknaam is meeverkocht aan EQT, nu nog drinkwaterbedrijf Evides en netwerkbedrijf Enduris. Het waterbedrijf moet in handen blijven van de publieke aandeelhouders en het netwerkbedrijf moet Delta verplicht verkopen.

Delta procedeert al jaren tegen de verkoop van het kapitaalkrachtige netwerkbedrijf. In oktober gloorde er ineens hoop, toen het Amsterdamse gerechtshof in een tussenvonnis oordeelde dat Delta moet worden gecompenseerd voor onverkoopbare en verlieslijdende kerncentrale Borssele. 'Splitsing zal mogelijk het einde van het bedrijf betekenen'. Daarvoor zou Delta 'tot op zeker hoogte' moeten worden gecompenseerd, zei de rechter.

Onverkoopbaar

Volgens Delta betekent de uitspraak dat van gedwongen splitsing van het netwerkbedrijf geen sprake kan zijn 'zolang de staat geen adequate nadeelcompensatie biedt voor het feit dat Delta met een onverkoopbare kerncentrale achterblijft'. Delta wacht de definitieve uitspraak desondanks niet af en gaat door met de verkoop van losse onderdelen.

De aandeelhouders van DELTA, de provincie Zeeland (50 procent) en voornamelijk Zeeuwse gemeenten, zijn nog met het kabinet in overleg over een oplossing. Den Haag wil de huidige eigenaren van Delta wel te hulp schieten, maar die moeten dan zelf ook investeren. De aandeelhouders verwierpen eerder een reddingsvoorstel van minister Henk Kamp (Economie), waarbij de staat alleen garant staat voor de gezonde onderdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden