nieuwsjaarcijfers Eneco

Eneco kopen? Dat kan! Een mailtje volstaat

Energiebedrijf Eneco, waarvan spoedig de verkoopprocedure begint, zag zijn omzet in 2018 stijgen met 25 procent, naar 4,1 miljard euro. Dat was vooral te danken aan overnames. De winst steeg maar een paar procent, naar 136 miljoen euro.

Het windmolenpark Luchterduinen van Eneco levert stroom aan de NS en TU Delft.  Wie Eneco wil kopen, moet snel zijn. Belangstellenden moeten zich vóór 3 maart melden. Beeld Yves Herman/Reuters
Het windmolenpark Luchterduinen van Eneco levert stroom aan de NS en TU Delft. Wie Eneco wil kopen, moet snel zijn. Belangstellenden moeten zich vóór 3 maart melden.Beeld Yves Herman/Reuters

Het bedrijf kreeg in december nog een ‘cadeautje’ van het kabinet, ter waarde van 40 miljoen euro. De afschaffing van de dividendbelasting ging niet door en tegelijk ging de winstbelasting omlaag. Dat gebeurde ook in België en het Verenigd Koninkrijk. Al die plotseling verlaagde belastingtarieven betekenden dat Eneco reserveringen (voor toekomstige belastingaanslagen) kon verlagen, waardoor 40 miljoen euro vrijkwam.

Eneco investeert flink. Aan overnames werd ruim 250 miljoen uitgegeven en eenzelfde bedrag werd geïnvesteerd in onder meer windparken. De komende jaren wil bestuursvoorzitter Ruud Sondag dat investeringstempo hoog houden. Voor de komende drie jaar zullen potentiële kopers van het bedrijf plannen te zien krijgen voor in totaal 1,5 miljard aan investeringen.

Mailtje volstaat

Wie Eneco wil kopen, moet snel zijn. Belangstellenden moeten zich vóór 3 maart melden bij de bank die is ingeschakeld om de verkoop te begeleiden: Citigroup. Een mailtje volstaat. Biedingen hoeven nog niet. Partijen die als serieuze gegadigden worden beschouwd, krijgen daarna informatie over hoe het verder gaat met de procedure. Dat zei Sondag vrijdag in een telefonische toelichting op de jaarcijfers van Eneco. De procedure zal begin volgend jaar worden afgerond.

Eneco is nu nog in bezit van 42 gemeenten. Inmiddels heeft 92 procent van de aandeelhouders besloten zijn aandelen te verkopen. Voor de overige 8 procent is dat nog niet duidelijk.

Eneco prijst zichzelf aan als toonaangevend Nederlands energiebedrijf ‘dat zich richt op de productie en levering van duurzame energie’. Het bedrijf levert gas, stroom en warmte op basis van, naar eigen zeggen, 6 miljoen contracten in Nederland, België en Duitsland. Hoeveel huishoudens daartussen zitten, maakt Eneco niet bekend.

Zwaarbevochten

Volgens Sondag is er veel belangstelling voor het bedrijf. Tot nu toe hebben alleen Shell en PGGM publiekelijk aangekondigd samen een bod te willen uitbrengen. Over andere partijen (Total, Engie, Mitsubishi, de investeringsmaatschappijen CVC en HAL) gaan wel geruchten, maar bevestiging van interesse hebben ze niet gegeven.

In december maakte Eneco al bekend dat de zwaarbevochten privatisering niet zou verlopen met een beursgang, maar met een controlled auction. Sindsdien, zegt topman Sondag, staan binnen het bedrijf alle neuzen weer één kant op. Dat is bepaald geen vanzelfsprekendheid, want bij Eneco lagen aandeelhouders, bestuur, commissarissen en ondernemingsraad steeds erger met elkaar overhoop. Zo erg zelfs, dat medio vorig jaar bestuursvoorzitter De Haas en president-commissaris Edo van den Assem aan de kant werden gezet, en de Ondernemingskamer een onderzoek gelastte.

Maar dat alles, zegt Sondag nu, is ‘kijken naar het verleden’. ‘Het hele geneuzel betreuren wij, en het was beter geweest voor de onderneming als dat niet was gebeurd. Maar dat boek is dicht.’ Niet helemaal overigens: het onderzoek dat door de Ondernemingskamer is ingesteld, loopt nog. Of de uitkomst daarvan ook wordt gepubliceerd, moet nog blijken. Sondag zei daar niets over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden