En de winnaar is...

'ALS VOLGEND jaar een poedelprijs wordt uitgereikt voor de beursgang van het jaar 2000, dan gaat die naar Nina Brink'....

Winnaar van de dag was Versatel. De beursgang van het Nederlandse telecombedrijf, bekend van de glasvezelkabels en gratis internetprovider Zon, werd door de jury unaniem uitgeroepen tot Initial Public Offering (IPO) van het jaar 1999. De Amerikaanse Versateldirecteur Gary Mesch nam glunderend de plexiglas bokaal in ontvangst. 'Wat gaat er nu door u heen', schoot Ferry Mingelen toe. 'Mijn ouders zullen trots op me zijn, al hebben ze geen flauw idee van waar ik hier in Nederland mee bezig ben,' verklaarde Mesch.

De Amsterdamse beurs telde vorig jaar zeventien beursgangen, waarbij in totaal ruim 23 miljard gulden werd opgehaald.

Bij de selectie van de 'beste beursgang' heeft de jury gelet op de koersontwikkeling van het aandeel, de strategie van het bedrijf en vooral op de helderheid en begrijpelijkheid van de prospectus. 'Versatel onderscheidt zich van de andere finalisten KPNQwest en UPC omdat het bedrijf ''echt publiek'' is gegaan', licht jurylid Peter Paul de Vries toe. Bij zowel KPNQwest als UPC hielden de grote aandeelhouders een meerderheidsbelang in handen. Dat maakt de IPO minder volledig, meent de directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters. De Vries vindt Versatel een goede winnaar, al zit het hem dwars dat het bedrijf nog nooit een cent winst heeft gemaakt. Dat laatste geldt overigens voor vier van de zeven finalisten. 'Misschien toch wel een overwinning voor de nieuwe economie', aldus De Vries.

Gary Mesch is een kei als het op geld inzamelen aankomt. Sinds 1998 bracht hij 6,2 miljard gulden binnen voor de uitbreiding van zijn bedrijf. 'Niet de klanten van Versatel maar onze geldschieters zijn mijn core business', zegt Mesch. Want Versatel heeft altijd meer geld nodig. Mesch: 'Door de sombere sfeer in de techmarkt en het fiasco van World Online wordt het er voor ons niet makkelijker op.' Voor zijn 'agressieve expansie' in Duitsland en Frankrijk zal Mesch voorlopig andere kapitaalbronnen moeten aanboren. Met het naar de beurs brengen van internetdochters als Zon en 24 hours wacht hij op betere tijden.

De kritiek op mevrouw Brink kreeg een spin-off richting de wel aanwezige betrokkenen. Directeur G. Möller van de Amsterdamse beurs kreeg na zijn toespraak de vraag wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de afgang van World Online. Heeft de beurs geen dubbele pet op, nu ze met oog op fusie en beursgang moet streven naar een zo groot mogelijke omzet en tevens de markt moet blijven beschermen tegen wollige IPO's?

Nee, meent Möller. De toezichtspet heeft hij overgegeven aan beurswaakhond STE. En om te bekijken wie er verantwoordelijk is, moet eerst worden bekeken wat er precies mis is gegaan.

Möller kreeg bijval van A. Mansour van ING Barings. Volgens Mansour heeft de beurs terecht de toegangseisen voor Internetbedrijven verlaagd, juist om deze geldbeluste organisaties een kans op het broodnodige kapitaal te bieden. Waar de beurs een stapje terug doet, moeten de begeleidende banken hun verantwoordlijkheid nemen. Banken moeten streng zijn bij de selectie van een bedrijf en absolute openheid betrachten in hun prospectussen.

Mooie woorden, maar ook de Nederlandse investeringsbanken moesten het vrijdag in het Bussumse Hotel Jan Tabak ontgelden. P. Kuiken van ICT-bedrijf Landis had geen goed woord over voor de grote banken die bij een beursintroductie 'met hun zuinige mondjes binnen twee weken meer geld willen verdienen dan mijn partners en ik in de zeven jaar waarin we ons bedrijf hebben opgebouwd.'

Ook Gary Mesch had weinig waardering voor de 'ingeslapen Nederlandse banken'. In de beginjaren van Versatel kon zelfs hij hier geen cent loskrijgen. 'We stonden te springen voor de deur, maar niemand zag ons staan', aldus Mesch. ABN Amro weigerde hem in 1998 zelfs nog een creditcard. Dat terwijl Versatel toen al goed was voor een verlies van 67 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden