'EMU-toetreding Griekenland schept gevaarlijk precedent'

Griekenland heeft donderdag officieel het lidmaatschap van de Economische en Monetaire Unie (EMU) aangevraagd. Als de top van de Europese Unie in juni hiermee instemt, wordt Griekenland per 1 januari 2001 de twaalfde deelnemer aan de euro....

Griekenland is het enige lid van de Europese Unie dat niet mocht meedoen met de euro, omdat het aan geen enkele voorwaarde voldeed van het Verdrag van Maastricht. Volgens de Griekse premier Costas Simitis voldoet Griekenland nu aan alle voorwaarden voor toetreding.

Deze 'convergentiecriteria' stellen eisen over begrotingstekort, staatsschuld, wisselkoers, rente en inflatie. Met een inflatie van 2,1 procent tussen maart 1999 en februari 2000, voldoet Griekenland sinds deze week ook aan het laatste criterium.

Het moet gek lopen wil het Griekse verzoek niet gehonoreerd worden. Eurocommissaris Solbes van Monetaire Zaken verwelkomde donderdag de aanvraag.

'Een gevaarlijke ontwikkeling', meent André Szasz, hoogleraar Europese Integratie en oud-directeur van De Nederlandsche Bank. 'Straks kunnen landen als Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije onder dezelfde voorwaarden meedoen met de euro.'

- Wat is uw probleem met Griekenland? Het land heeft toch grote voortgang geboekt met de terugdringing van het overheidstekort?

'Het tekort is inderdaad gedaald, maar de staatsschuld van Griekenland is nog steeds hoger dan het nationaal inkomen. Het Verdrag van Maastricht eist duidelijk dat de staatsschuld beneden de 60 procent van het bruto nationaal produkt moet zijn. Dat is hij niet en dus mag Griekenland niet meedoen.'

- De Griekse staatsschuld is met 103 procent van het BNP lager dan de schuld van Italië en België. Deze landen doen wel mee met de euro. Dan mag Griekenland toch ook?.

'Precies in deze redenering zit het gevaar. Als Griekenland nu mee mag doen, dan mogen straks Bulgarije, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië en de Tsjechische Republiek dat onder dezelfde voorwaarden ook. De EU is met al deze landen in onderhandeling over een toekomstig lidmaatschap. Het EU-lidmaatschap betekent echter niet automatisch meedoen met de euro, daar is meer voor nodig.

'België en Italië mochten destijds ondanks hun staatsschuld meedoen, want anders was het hele feest niet doorgegaan. Met Griekenland ligt het anders. De euro is er nu en dus moeten we Griekenland vragen om echt aan alle eisen te voldoen.'

- De algemene verwachting is dat Griekenland gewoon per 1 januari volgend jaar met de Economische en Monetaire Unie meedoet. De Europese ministers van Financiën delen uw zorgen niet.

'Daar moeten ze goed over nadenken, want ze scheppen een gevaarlijk precedent voor de toekomst. De aspirant-leden van de EU in Oost-Europa kunnen straks ook aanspraak maken op een plek. Ze krijgen dan ook een zetel in de bestuursraad van de Europese Centrale Bank en beslissen dus voortaan mee over uw en mijn euro.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden