Emis; - 26 procent 'Ik vind dit gewoon niet leuk'

'Waarom de koers is gedaald hebben we al in een persbericht uitgelegd. Ik heb daar niets aan toe te voegen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Professor Wim Driehuis is topman van Emis; European Marketing Information Services. Het bedrijf is voortgekomen uit het befaamde marktonderzoeksbureau Inter/View dat door Maurice de Hond in 1986 op de beurs werd genoteerd. Twee jaar geleden fuseerde dat met NSS/Marktonderzoek tot Emis

Inter/View is historisch gezien geen topper geweest op de beurs. Het aandeel werd voor 22,50 gulden op de beurs geïntroduceerd. De koers ging daarna omhoog tot 28 gulden om weer te dalen naar een absoluut dieptepunt van 2,70 gulden. In het afgelopen jaar volgde een opvallend herstel, maar dit jaar is de koersontwikkeling dramatisch. De waarde van het aandeel is met 26 procent gedaald, terwijl het gemiddelde koerspeil met meer dan 50 procent is gestegen.

Op 7 juli maakte Emis bekend dat in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk een verlies zal worden geleden, terwijl in maart nog een winst voorspeld was. De koers daalde onmiddellijk met 1,30 gulden tot 9,90. Daarna is de koers nog verder gedaald tot 8,50 gulden.

De tegenvallers bij Emis doen zich vooral voor bij marktonderzoek en telemarketing. Driehuis kondigde op 7 juli aan te gaan snijden in de kosten. Maar hij kon niet zeggen wat hij precies zou gaan doen.

De huidige bestuurder van Emis wil daar op dit moment ook niets over zeggen. Evenmin wil hij een toelichting geven op het belang van de beurskoers voor het bedrijf. Mag iemand anders wel iets zeggen? 'Nee, niemand in dit bedrijf zegt iets', aldus een bitse Driehuis.

Commissaris Maurice de Hond heeft deze oekaze nog niet bereikt. 'De beursnotering is uiteraard belangrijk geweest voor het bedrijf. Met de beursgang in 1986 wilden we de financiële mogelijkheden hebben om internationaal te expanderen. Maar dat is mislukt. Later heeft de beursnotering ons wel de mogelijkheid gegeven om te fuseren met NSS.'

Volgens De Hond dwingt een beursnotering het bedrijf tot meer discipline. 'Je moet ieder halfjaar presteren, omdat ieder halfjaar nieuwe cijfers moeten worden gepresenteerd.' De aankondiging van een verlies zoals Emis onlangs moest doen, is heel vervelend. 'Niet alleen als de beurs 50 procent was gestegen. Dat was ook het geval geweest als de beurs 50 procent was gedaald', aldus De Hond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden